Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Luis Enrique är tillbaka. Arkivbild. Bild: Darko Bandic/AP/TT
Luis Enrique är tillbaka. Arkivbild. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Efter dotterns död – Enrique tillbaka

I våras lämnade Luis Enrique sitt jobb som spansk förbundskapten för att vårda sin svårt cancersjuka dotter som senare avled.
Nu gör han comeback för att leda laget i EM-slutspelet nästa år.
– Han återvänder till sin post, säger spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales.

Robert Moreno tog med kort varsel över som förbundskapten för de spanska fotbollsherrarna, när Luis Enrique klev åt sidan, och ledde utan problem laget genom EM-kvalet. Efter måndagens avslutande 5–0-seger mot Rumänien kom Moreno aldrig till den sedvanliga presskonferensen. Enligt El Mundo tog han i stället ett tårfyllt farväl av sina spelare.

Anledningen till det?

Han tackar för sig, för nu är det klart att Luis Enrique kommer tillbaka.

– Vi kan bekräfta att Luis Enrique återvänder till sin post, säger spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales.

Öppen dörr

Enrique tog en paus från förbundskaptenssysslan i mars och i juni avgick han för att vårda sin svårt cancersjuka dotter Xana, som avled i september.

– Alla har vetat om att om att dörren för Luis Enrique har stått öppen, om han ville återvända, säger Luis Rubiales.

Moreno har tidigare sagt att han "med glädje" skulle lämna över förbundskaptenjobbet till Enrique, om han ville komma tillbaka.

– I måndags fick vi ett meddelande från Robert som sade att han ville lämna så att han inte skulle stå i vägen för Luis Enriques återkomst, säger Rubiales.

Rykten om osämja

Moreno var tidigare assisterande förbundskapten till Enrique, men det tycks han inte bli på nytt. I spanska medier har det ryktats om att de två inte längre kommer överens.

– Roberts beslut att sluta och Luis Enriques beslut om hur hans stab ska se ut är personliga val. Man får fråga dem, säger Rubiales.

Med Robert Moreno vid rodret styrde det spanska fotbollslandslaget mot sju segrar och två oavgjorda matcher i EM-kvalet. Spanien vann grupp F på 26 poäng, fem före Sverige.

Luis Enriques nya kontrakt gäller över VM i Qatar 2022.