Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Samuelsson gjorde en upphämtning i kula i sjukampen, där han ligger tvåa efter första dagen.

Efter bronset – fler svenskar på medaljjakt

Efter Melker Svärd Jacobssons brons i stavhopp i inomhus-EM finns det fler svenskar att hoppas på. Andreas Kramer är favorit inför 800-metersfinalen och sjukamparen Fredrik Samuelsson är på väg att skrälla genom en andraplats efter första dagen.

Britten Tim Duckworth leder på 3 533 poäng, Samuelsson har 3 475.

24-åringen säger att han är mest nöjd med sitt längdhopp på 7,66.

- Jag har varit stabil runt 7,40 och 60 plus kändes som att det var dags nu, säger han.

- Men den starkaste upphämtningen idag hade jag i kula. Jag slant med fingrarna i första stöten och var då tvungen att "sejfa" i det andra. Det var enormt skönt att få på en så bra stöt i sista, då jag persade på 14,69.

Första grenen, 60 meter var helt okej och den sista för dagen, höjdhopp, var han också väldigt nöjd med. Då hoppade han 2,07, en centimeter från sitt personliga rekord.

- Det sista på 2,07 var ett superhopp, säger Samuelsson.

Andreas Kramer är ett av Sveriges stora medaljhopp i EM i Glasgow. Och fjolårets EM-silvermedaljör hade inga problem att ta sig vidare till final som trea på 1.49,06. Kramer gick ut hårt i semifinalen och tog täten.

- Jag hade en ganska tydlig plan och jag kunde genomföra den så exakt som jag hade tänkt. Jag svarade när någon kom nära och även när Jamie Webb kom med sin attack på slutet kände jag att jag hade råd att släppa förbi honom säger Kramer.

- Jag kollade mig omkring och såg att det var lugnt till fjärdeplatsen.

Femma igen på EM

Kramer är Europaetta på distansen och fick sitt stora genombrott i somras när han överraskande knep ett silver på EM i Berlin. Före semifinalen i Glasgow hade Kramer dessutom vunnit alla 800-meterslopp i år.

- Det sved lite att jag lämnade förstaplatsen, det hade varit kul att fortsätta på det. Men förhoppningsvis sparade jag det lilla extra som de inte gjorde, säger Kramer.

Jonas Leanderson gjorde som i förra inne-EM – blev femma på 3 000 meter.

- Jag är väldigt nöjd. Det var bättre kvalité på loppet i år. Och jag gav mig själv chansen i loppet, jag är så trött man kan bli, säger Leanderson.

De norska bröderna Jakob och Henrik Ingebrigtsen tog guld respektive brons. Britten Chris O'Hare kom tvåa.

Finalmissar

Det blev inga finaler för de övriga svenska löparna. Lovisa Lindh slutade sist i sin semifinal på 800 meter.

- Det kändes bra på uppvärmningen och jag trodde på topp tre för jag vet att jag är i bra form. Men jag var sliten från i går. Det är brutalt att utsätta sin kropp för två lopp på två dagar, säger Lindh.

För 60-meterslöparna gick det också tyngre. Irene Ekelund slutade sist i sin semifinal på 7,41. För Ekelund väntar nu en utomhussäsong där hon satsar på längdhopp och 200 meter.

Inte heller Austin Hamilton eller Henrik Larsson tog sig vidare till final. Hamilton slutade sexa i sin semifinal på 6,75 medan Henrik Larsson kom trea på 6,59 och missade final med två hundradelar.