Islands Sara Björk Gunnarsdóttir var märkbart besviken efter 1–1 mot Sverige i EM-kvalet i fotboll.
Islands Sara Björk Gunnarsdóttir var märkbart besviken efter 1–1 mot Sverige i EM-kvalet i fotboll. Bild: Janerik Henriksson/TT

Efter bortdömda målet: "Ingen frispark"

En poäng mot VM-bronsmedaljören borde väga tungt. Men efter 1–1 i gruppfinalen i EM-kvalet var det Island, inte Sverige, som grämde sig över resultatet.
– Vi förtjänade tre poäng, säger Islands lagkapten Sara Björk Gunnarsdóttir.

ANNONS

Delad poäng i Reykjavik innebär att kampen om gruppsegern, och en direktplats till EM 2022, lär avgöras när länderna möts nästa gång, i Sverige den 27 oktober.

Men Island borde redan nu ha kopplat greppen om förstaplatsen, säger Lyonstjärnan Sara Björk Gunnarsdóttir.

– Jag är överlag väldigt besviken över att vi inte fick med oss tre poäng, för det förtjänade vi, säger hon efter matchen.

"Ingen frispark"

Hon har en del som talar för hennes sak. Som att Island vid ställningen 1–1 prickade ribban två gånger. Som att Island dominerade andra halvlek. Och som att hon själv fick ett mål möjligen felaktigt bortdömt, i slutet av den första halvleken.

ANNONS

– Vad jag anser om situationen? Jag är såklart besviken för det var ingen frispark, jag har sett reprisen. Så jag är väldigt besviken över att målet inte godkändes.

Domaren blåste frispark efter en närkamp i straffområdet mellan Glódís Perla Viggósdóttir och Sveriges målvakt Zecira Musovic. Den senare lyckades inte boxa bort bollen bättre än att Sara Björk Gunnarsdóttir kunde sätta den i nät, men på reprisbilderna såg frisparken ut att vara hårt dömd.

Musovic håller inte med.

– Jag har inte sett situationen i efterhand, men jag upplever att jag får en knuff när jag försöker få bort bollen. Men det är väldigt svårt att svara på innan man har sett situationen, säger Rosengårdsmålvakten.

Nöjda med en poäng

Efter matchen var det ändå tydligt att det isländska lägret var mer besviket än det svenska.

– Vi var väldigt bra i första halvlek, och dominerade matchen. Men de får ett övertag när de får ett bortdömt mål, som ger dem ganska mycket energi. I andra stänger de våra kanter och vi är inte taktiskt smarta nog för att lösa den situationen. Så sett till två halvlekar får vi nog vara nöjda med en poäng, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Förbundskapten Peter Gerhardsson håller med:

ANNONS

– Jag kan inte säga att vi skulle ha vunnit matchen med tanke på hur det såg ut. Och en poäng kan vara väldigt värdefull, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS