Efter att ha legat i respirator – Victor Johansson uttagen till OS

Simmaren Victor Johansson, 22, har efter flera hälsoproblem uppnått sin dröm. 22-åringen blev en av de sista representanterna att väljas ut av SOK för att tävla i OS.
– Från respirator till OS på drygt sex månader. Det känns nästan overkligt, säger Victor Johansson till DN.

ANNONS
|

Den 22-årige simmaren Victor Johansson har haft ett tunga år bakom sig.

Under slutet av 2019 märkte han att något inte var rätt med kroppen.

I början 2020 fick han svar på vad som orsakade hans problem då han diagnosticerades med för låga testosteronvärden till följd av överträning.

– När det hände sökte jag hjälp och mina blodprover var i botten. Läkarna sa att jag hade samma kapacitet att lägga på mig muskler som en 85-åring ... det var ju en enorm chock att få höra, sa han i en tidigare intervju med GP.

Men oturen slutade inte där.

ANNONS

Victor Johansson som då var hemmahörande i Los Angeles blev bara månader senare svårt sjuk i covid-19.

Men hälsoproblemen fortsätta gäcka simmaren.

När han återvände till Sverige i slutet av 2020 blev han svårt sjuk i en halsinfektion som resulterade i varbölder och efterföljande operationer.

22-åringen blev nedsövd och fick hjälp med andningen via en respirator.

– Det är det värsta jag har gjort ... den proceduren med en tjock slang genom näsan och ner i bröstkorgen. Det var jobbigt, riktigt jobbigt. När tuben var nere så hörde jag bara att någon skrek ”söv, söv, söv” och några sekunder senare var jag helt borta.

Uttagen till OS i Tokyo

Efter att ha tillfrisknat försökte Victor Johansson ladda om för att kvala in till OS på distansen 800 meter frisim.

Victor Johansson missade A-kvaltiden men klarade B-kvaltiden och när det öppnade upp sig en plats i startfältet fick han ett glädjande besked av SOK.

Efter alla motgångar ska Victor Johansson få följa med till OS i Tokyo.

– Från respirator till OS på drygt sex månader. Det känns nästan overkligt. Men jag är så otroligt lycklig, säger Victor Johansson till DN.

Men trots det tunga året är han målmedveten och inriktad på att kunna konkurrera på riktigt.

ANNONS

– Jag åker inte dit för att lattja utan jag går in med en tuff inställning. Målet är att jag ska slå personligt rekord, säger Victor Johansson.

Han fortsätter:

– Tidigare har jag varit ganska duktig på att prestera när det gäller så jag hoppas jag lyckas med det även i Tokyo.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS