Efter astmaskandalen - barn mobbas i Norge

Martin Johnsrud Sundby stängdes av för att ha använt en otillåten mängd av sin astmamedicin. Sedan dess har ordet "astma" fått en negativ klang för många norska barn. Nu är längdskidåkaren Astrid Uhrenholdt Jacobsen orolig. – Astma har blivit ett mobb-ord. Och vi måste få ett slut på det här, säger hon till Sportexpressen.

ANNONS
|

Beskedet att norska längdskidåkningsstjärnan Martin Johnsrud Sundby fastnat i ett dopingtest slog ned som en bomb i skidvärlden i somras. Sedan dess har norsk skidåkning drabbats av flera tunga motgångar, med dopinghärvan kring Therese Johaug som densenaste i raden.

Skälet till att Johnsrud Sundby åkte dit och stängdes av två månader var för att han hade använt sig av en otillåten mängd astmamedicin. I efterdyningarna till stjärnans dopingbrott påstods det dessutom attflera norska åkare anonymtska ha erkänt att de blivit erbjudna astmamedicin av det egna förbundet- trots att de inte hade problem med astma.

Debatten, om man ska betrakta astmamedicinsom fusk eller inte, har varit livlig. Och det har satt spår ända ned till barnnivå. Åtminstone om man ska tro Kai-Håkon Carlsen, pensionerad professor i lungsjukdomar och barnallergier.

ANNONS

–Många barn och ungdomar är skrämda över debatten och slutar därför att ta astmamedicin trots att de behöver det. De är rädda för att bli mobbade och stämplade som dopade, säger Carlson till norska Dagbladet.

En av det norska landslagets största stjärnor, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, är minst sagt bekymrad över utvecklingen.

– Har du astma måste du kunna få behandling för det utan att behöva bli mobbad, säger hon till Sportexpressen.

– Det påminner om när barn med glasögon får höra att de är en "glasögonorm". Bara för att de använder ett hjälpmedel som de faktiskt behöver.

Och hon tycker det är skrämmande att se hur mycket barnen faktiskt har tagit till sig av den hetsiga debatten.

– Det är helt otroligt vad barn kan ta till sigbara för att i nästa steg börja mobba varandra.

ANNONS