Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Efter 29 år – Viasat tappar Champions League-fotbollen

Viasat har sänt Champions League i 29 år. Men efter säsongen 2021/22 är den eran över då man tappar rättigheterna.
– Priset var helt enkelt för högt, säger Per Nunstedt, sportchef på Nent Group till Aftonbladet.
Enligt Dagens Media är det Telia som köpt rättigheterna.

Det har blivit lite av en självklarhet att det är Viasat som sänt Champions League-fotbollen i Sverige. Vecka in och vecka ut har Ola Wenström suttit i studion och lett sändningarna från den europeiska toppfotbollen.

Men efter säsongen 2021/22 är det över.

För efter 29 år tappar nu Viasat rättigheterna till mästarturneringen.

– Priset var helt enkelt för högt för att förlänga den rättigheten. Vi har haft den sedan starten 1992 och är det enda bolaget i världen som haft det, säger Per Nunstedt på Nent Group till Aftonbladet.

– Det är en speciell känsla eftersom vi är många som jobbat med den. Vi har medarbetare som varit med sedan starten och som också spelat i turneringen. Sedan ska man veta att vi förlängt Premier League-rättigheterna till 2028 och det var vår första prioritet.

Istället kommer Nent Group som äger Visat att ha rättigheterna till både Europa League och den nystartade turneringen Europa Conference League.

"Både Europa League och Europa Conference League kommer innehålla 32 lag fördelat på åtta grupper om fyra lag. Vinnaren av Europa League kvalificerar sig automatiskt till följande års Champions League, medan vinnaren av Europa Conference League får spela Europa League", skriver Nent Group i ett pressmeddelande.

Uppgifter: Telia tar över

Enligt Dagens Media är det Telia, som äger TV4 och C more, som köpt rättigheterna. Avtalet ska gälla över tre år och bara för Sverige.

Telia ska ha betalat över tre miljarder kronor, vilket enligt Dagens Media är lika mycket som Nent betalade för rättigheterna i Sverige, Danmark och Norge.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.