Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Effektlöst med astmamedicin

Har astmamedicin någon effekt på friska längdskidåkare? Nej. Inte om man frågar lungläkaren Lars Larsson.

Användandet av astmamedicin inom längdskidåkningen har hamnat i strålkastarljuset under sommaren och hösten.

Den norske superstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för dopningsbrott och fråntogs dessutom segrar i världscupen och Tour de Ski sedan det framkommit att han använt astmamedicin på ett otillåtet sätt.

Johnsrud Sundby är diagnostiserad med astma – något som är väldigt vanligt bland skidåkare och simmare. Men även friska norska längdåkare har anonymt berättat att de blivit erbjudna, och i vissa fall tagit, medicin.

Varför då?

Har astmamedicin någon effekt på friska människor?

Prestationsförmågan ökar ej

Enligt lungläkaren Lars Larsson, som tidigare jobbat med det svenska längdlandslaget, är svaret klart.

- Enligt min analys finns det inga vetenskapliga bevis för att prestationsförmågan ökar, säger han fortsätter:

- Uppenbarligen tror många att det har effekt. Det blir lite masspsykos. Tar den som vinner olympiska medaljer, måste jag också ta.

Larsson har, tillsammans med kollegor, gjort flera studier i ämnet. Resultatet är tydligt. Inom uthållighetsidrott hjälper astmamedicinering inte för att förbättra lungkapaciteten. Inom sprintidrotter kan dock astmamediciner ha viss effekt.

- Där finns studier som visar förbättring. Man får större kraft kortsiktigt, man klarar att cykla längre under tio till 15 sekunder, säger Larsson.

Tas i förebyggande syfte

På flera håll runt om i skidvärlden, och även inom andra sporter, har astmamedicin delats ut i förebyggande syfte. Något Lars Larsson inte tror fungerar.

- Jag tror inte det. Det finns inga vetenskapliga studier för att det skulle vara så, säger han.

I skid-VM i Val di Femme 1991 hade över 35 procent av de som slutade topp 15 på de längre distanserna använt astmamedicin.

- Det var många svenska och norska medaljer i Val di Femme. Och vi har mer astma än vad till exempel ryssarna har, säger Larsson.