Ebba Årsjö hoppas inspirera andra att våga – efter hyllade bilden

Paraskidåkaren Ebba Årsjö valde att visa upp sin funktionsvariation på Instagram i juni 2022 med en bikinibild. Något hon själv trodde skulle få negativa konsekvenser för henne.
– Jag trodde att jag skulle förlora följare, säger hon till Morgonstudion i SVT.

ANNONS
|

Hon föddes med en funktionsvariation som kallas Klipper-Trénaunays syndrom i sitt högra ben. Bland bieffekterna finns muskelnedsättning och hudförändring. Något som Ebba Årsjö själv valde att visa upp.

För i juni 2022 la hon upp en bild på sig själv i bikini på Instagram.

Då trodde hon att följarna skulle lämna henne.

Så blev dock inte fallet.

Istället överöstes hon att stöttning.

En del i varför hon valde att publicera bilden var att få tyst på tvivlarna. För hon själv berättar att hon var ifrågasatt inom sporten.

– Jag var ifrågasatt för att jag fejkade så jag ville få tyst på dem också. Jag fick någon protest och så. När jag har kläder på mig syns det ju inte överhuvudtaget och idrott är idrott och man vill alltid vinna, säger hon till SVT.

ANNONS

Att publicera bilden har inte bara gett henne massvis med stöd.

Den har även gjort henne starkare.

Och hjälpt henne i sin egen utveckling.

– Jag var väldigt redo att visa världen hur jag såg ut. Jag kände att jag ville och behövde göra det här för mig egen utveckling. Jag var redo, jag ville och jag trodde att jag kunde hjälpa andra också, säger hon.

Hoppas kunna inspirera andra

I en intervju i Morgonstudion i SVT berättar hon även om hur hon blev utsatt för mobbing som barn. Detta på grund av hennes ben och det var något som satte djupa spår i henne och länge försökte hon dölja det för omvärlden.

– Jag kan ju ta på mig långbyxor som nu, och då syns det inte. Det är väldigt enkelt. Och kunde jag göra det så valde jag att göra det. Jag var en vinnarskalle, jag ville inte vara lika bra som alla andra. Jag tog den enkla vägen, vilket var väldigt jobbigt. Jag hade alltid långbyxor på mig. På sommaren när det var varmt, hela tiden. Till och med när jag badade hade jag långa badbyxor på mig, säger hon i en intervju med Morgonstudion i SVT.

ANNONS

Efter stöttningen hon fick efter att hon valde att publicera bilden hoppas hon att hon ska kunna inspirera andra.

– Jag tror att många behöver se någon som bara gör. Som bara visar sitt ben och lägger ut det och äger det. Det vill jag att alla andra ska göra också. Att det ska bli normaliserat. Jag vill att andra ska börja våga testa, att gå utanför boxen. Jag tror att om man har en funktionsnedsättning, eller bara inte tror på sin kropp helt enkelt, att man blir väldigt stängd och inte tror att man kan. Men om de ser mig göra det så kan ju dem också.

På para-VM nyligen vann hon fyra guld på fyra starter.

LÄS MER:Nytt VM-guld för Årsjö trots miss: "Stolt"

LÄS MER:Succé för Årsjö – VM-guld i super-G

LÄS MER:Stjärnskottet: "Karriären blir inte lång"

ANNONS