Stina Nilsson, till vänster, vann sprintfinalen i Sverigepremiären i Gällivare. Kan hon eller Hanna Falk, till höger, nå pallen i världscuppremiären i Ruka i helgen?
Stina Nilsson, till vänster, vann sprintfinalen i Sverigepremiären i Gällivare. Kan hon eller Hanna Falk, till höger, nå pallen i världscuppremiären i Ruka i helgen?

Andersson och Wikén utanför vc-truppen

Ebba Anderssons skada, den fina formen hos de svenska sprintåkarna och självklart: Ryssland. Det finns en del att prata om inför världscuppremiären i skidor.

ANNONS
|

Svenska skidtalangen Ebba Andersson har inte fått en optimal start på säsongen. Och nu visar det sig att skadeproblemen håller henne borta både från helgens världscuppremiär i finländska Ruka och tävlingarna i Lillehammer 2–3 december.

"Ebba har successivt ökat sin träning. Hon åker skidor, men vi vill att hon får en period av bra träning på skidor innan hon gör tävlingspremiär. Vi vet inte exakt när det blir, utan tar det vecka för vecka", säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Tränar på skidor

Skadan, som från landslagshåll beskrivs som en "överbelastningsskada i ena benet", är enligt Expressens uppgifter en stressfraktur i vänsterbenet.

ANNONS

"Jag känner inte av något i benet och tränar på skidor som vanligt. Men tävlingar medför ju lite extra press på kroppen och därför vill vårt medicinska team att jag fokuserar helt på att få bukt med min överbelastningsskada innan jag börjar tävla", säger Ebba Andersson.

Utöver Anderssons frånvaro saknas också Emma Wikén i truppen till Ruka. Wikén hade det tufft i Sverigepremiären där hon på 5 km fristil slutade 49:a, nästan en och en halv minut bakom vinnaren Charlotte Kalla. På 10 km klassiskt var hon nionde bästa svenska åkare på 23:e plats.

Sprintåkare i form

Wikén utgör tillsammans med Sofia Henriksson, Emil Jönsson och Axel Ekström de åkare från landslagets träningsgrupp 1, som inte är med i premiärtruppen av olika skäl.

Tre åkare från träningsgrupp 2 följer med till Finland: 26-åringarna Maria Nordström, Ulricehamn, och Gustav Eriksson, IFK Mora samt Evelina Settlin, 25 från Hudiksvalls IF.

Intressant blir att se hur bra de svenska sprintåkarna, i synnerhet Stina Nilsson och Oskar Svensson, står sig mot världscupmotstånd.

I Sverigepremiären i Gällivare i helgen vann de respektive sprintdistans mot hård konkurrens och får nu mäta sina krafter med bland annat norska toppnamn som Maiken Caspersen Falla och Johannes Høsflot Klæbo.

Oklart om ryska åkare

De får också, precis som i Gällivare, räkna med ryskt motstånd. På torsdag ska Internationella skidförbundet (Fis) komma med en uppdatering om de sex ryska åkare som är livstidsavstängda från OS men som fortfarande är fria att tävla i Fis-tävlingar. Det verkar dock inte komma något beslut i frågan redan den här veckan.

ANNONS

- Det kommer inget besked före tävlingarna i Ruka, sade Fis vice ordförande Sverre Seeberg till NRK häromdagen.

- Fis väntar på material från IOK. När vår dopningspanel får det, så kommer de omedelbart att börja behandla ärendet.

TT

Fakta: Världscuppremiären i Ruka

Sverige ställer upp med följande åkare i världscuppremiären i Ruka utanför Kuusamo i Finland:

Damer: Anna Dyvik, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, Anna&Emil sportklubb, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Nordström, Ulricehamns IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå.

Herrar: Jens Burman, Åsarna IK, Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Marcus Hellner, Gellivare skidallians, Teodor Peterson, IFK Umeå, Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Karl Johan Westberg, Borås SK.

Tävlingsprogrammet i Ruka:

Fredag 24 november: Sprint, damer och herrar.

Lördag 25 november: 10 km, klassiskt, damer och 15 km, klassiskt, herrar.

Söndag 26 november: 10 km jaktstart, fristil, damer och 15 km jaktstart, fristil, herrar.

Fakta: Skidsäsongen 2017/2018

Så här ser schemat för världscupen i längdskidor 2017/2018 ut:

24–26 november 2017, Ruka, Finland.

2–3 december 2017, Lillehammer, Norge.

9–10 december 2017, Davos, Schweiz.

16–17 december 2017, Toblach, Italien.

30 december 2017–1 januari 2018, Lenzerheide, Schweiz (Tour de Ski).

3–4 januari 2018, Oberstdorf, Tyskland (Tour de Ski).

6–7 januari 2018, Val di Fiemme, Italien (Tour de Ski).

13 januari 2018, Dresden, Tyskland (endast sprint).

20–21 januari 2018, Planica, Slovenien.

27–28 januari 2018, Seefeld, Österrike.

9–25 februari 2018, OS i Pyeongchang, Sydkorea.

3–4 mars 2018, Lahtis, Finland.

7 mars 2018, Drammen, Norge (endast sprint).

10–11 mars 2018, Oslo, Norge (endast 30 km och 50 km).

16–18 mars 2018, Falun, Sverige.

ANNONS