Ebba Andersson i tårar efter medaljmissen

Ebba Andersson tappade kraften och bronset på sluttampen. Efter tremilen brast det.
– Luften gick ur mig, säger hon till Sportbladet med tårar rinnandes.

ANNONS
|

Ebba Andersson låg på bronsplats stora delar av loppet – men tappade allt sista biten in mot mål och slutade åtta. Bronset tog i stället Finlands Kerttu Niskanen.

Andersson var helt slut i målet och blev stöttad av funktionärer. När hon mötte media kunde hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Jag åker för det jag är värd i sista backen och får sekundering att jag har 15 sekunder till godo på de andra, men när jag slänger mig över krönet och ner i utförskörningen kommer de riktiga kastvindar. Jag försöker parera för dem och ge det jag har in mot mål, men blir väldigt förvånad när de helt plötsligt är i rygg i botten av backen så det känns just nu väldigt orättvist, säger en förkrossad Andersson till Sportbladet, och fortsätter:

ANNONS

– Luften gick ur mig. Jag fajtades verkligen där ute. Jag förstår verkligen inte hur de kunde komma så snabbt där på slutet.

LÄS MER:Sverige tog brons – efter mäktig slutsträcka av Sundling

Ingen femmil

Loppet, som faktiskt blev längre än herrarnas förkortade femmil i går, var långt ifrån den sällskapsresa som herrarna hade inledningsvis. Johaug drog upp tempot direkt – och Andersson försökte hänga på, vilket hon får kritik för.

– Hon hänger på hoppet lite för länge. I stället för att utmana norska favoriten Therese Johaug när hon sticker så borde hon gå ned i ett tempo hon klarar, säger expert Gunde Svan i Discoverys sändning.

– Hon hade varit förtjänt av det bronset.

Stina Nilsson, trea i Pyeongchang för fyra år sedan, är därmed fortsatt enda svenska som har tagit medalj i en OS-tremil.

Therese Johaug, 33, vann överlägset, 1 minut och 43 sekunder före USA:s Jessie Diggins på andra plats, och har nu tagit tre individuella OS-guld i Peking.

Sundlings bragd

Sprintmästaren Jonna Sundling gjorde ett nytt bra lopp och blev bästa svenska på fjärde plats. Hon försökte aldrig utmana tätklungan, utan sparade på krafterna och var till slut vara drygt två sekunder från Niskanen på bronsplats.

Sundling har en medalj i varje valör med sig hem från Kina.

– Det är så fantastiskt roligt, det känns som en pallplats. Jag värdesätter det lika mycket som medaljerna, säger hon till Radiosporten.

ANNONS

Charlotte Kalla hade det tungt i det som troligen var karriärens sista mästerskapslopp och var sist av svenskorna på 35:e plats.

LÄS MER:Kalla: "Ett av mina sämsta mästerskap"

Det sista OS-loppet i Peking präglades av den stränga kylan och hårda vinden, som gjorde att starten tidigarelades med tre och en halv timme.

Bara en timme före start i går beslutade Internationella skidförbundet att korta herrarnas femmil till 28,4 kilometer på grund av de tuffa väderförhållandena, vilket fick stark kritik.

Therese Johaug firar sitt tredje OS-guld i Peking.
Therese Johaug firar sitt tredje OS-guld i Peking. Bild: Pontus Lundahl/TT

LÄS MER:Frida Karlssons kollapser får mig att minnas en otäck idrottsvärld

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS