Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många tycker att deras barns idrottande kostar för mycket.

Dyrt att låta barn idrotta – så håller du nere kostnaderna

Idrottande barn kostar pengar. Det kan skilja tusenlappar beroende på vilket sport ditt barn utövar.

Trots statligt föreningsbidrag för att hjälpa barn- och ungdomsidrotten att minska kostnaderna, blir det vanligaste barnidrotterna dyrare för varje år. Dyra träningskostnader är något som även diskuteras på sajten familjeliv.se. En mamma har svarat på frågan ”kostar barns idrottande för mycket?”

– Ja, definitivt. Vi har löst det genom att de helt enkelt får ägna sig åt det billigaste alternativet, vilket i vårt fall innebär fotboll, skriver hon.

En annan mamma skriver:

– Jag tycker att barnidrott är viktigt och även att det är ganska dyrt. Jag kan mycket väl förstå att den som är ensamstående med barn får ångest av att behöva prioritera eller neka sitt barn att fortsätta med en aktivitet, säger hon.

Ishockey dyraste barnidrotten

Ishockey är den dyraste barnidrotten och kostar runt 10.740 kr per år tätt följt av ridning. Billigast är gymnastik som kostar runt 2.360 kr per år. Bakom sifforna ligger en undersökning som genomfördes av Riksidrottsförbundet 2009.

– Siffrorna från undersökningen är högst aktuella även idag, de följer den utveckling som kom fram redan 2003 när en liknande kostnadsundersökning gjordes, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Försöka bromsa

Karin Mattsson Weijber menar att föräldrar på flera sätt kan försöka hålla kostnaderna nere genom att gemensamt inom laget försöka bromsa. Enligt Riksidrottsförbundets kostnadsundersökning är resor och turneringar en stor del av kostnaden framförallt inom vissa idrotter. Där tycker hon att man inom laget ska fundera över om knattelaget måste åka flera mil på cup eller om det finns någon turnering närmare.

– Även om just ditt barns idrottande inte är någon ekonomisk uppoffring kanske det är det för andra föräldrar. Jag tror att det är viktigt att som förälder kunna se sitt barns idrottande i ett större perspektiv. Längden på resan till cupen eller tävlingen kommer nog inte göra ditt barn till en bättre eller sämre idrottare, säger Karin Mattsson Weijber.

Samåk till träningen

Andra förslag hon ger för att minska utgifterna är att samåka både till träning och tävling. Fundera över materialvalet. Vissa sporter kräver mer material än andra, men måste det vara det allra senaste och dyraste? Karin Mattsson Weijber menar att svaret på den frågan inte är så enkel. Självklart behöver man inte det så länge utrustningen är anpassad och säkerhetsgodkänd för barn och den specifika sporten. Det svåra är hantera det grupptryck som lätt letar sig in även bland de yngre idrottarna med vilka märken och prylar man bara måste ha. Där har du som förälder ett visst ansvar att gå samman med andra föräldrar och hålla förväntningar och krav nere.

Får valuta för pengarna

Trots att kostnaderna för barns idrottsutövande många gånger kan vara dyra visar undersökningen att en majoritet av föräldrarna tycker att det får valuta för pengarna. Något som även diskuteras på Familjeliv.se, en mamma skriver i forumet:

– Vår dotter är bara sex år än så länge och håller på med en sport, men jag betalar gärna mitt barns idrott- eller musikintresse, för det berikar vårt barn och ger nya kompisar utanför skolan och något att göra på fritiden. Så jag lägger gärna en slant på det, säger hon.

Bild: Bild: Valeriy Lebedev

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.