Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dylan Groenewegen stängs av nio månader efter otäcka kraschen

Cyklisten Dylan Groenewegen stängs av nio månader efter kraschen i Polen i augusti där landsmannen Fabio Jakobsen skadades svårt, det skriver cyclingnews.com.

Den första etappen av cykeltävlingen Tour de Pologne, Polen runt, i början augusti slutade i en otäck krasch där nederländaren Fabio Jakobsen trängdes vid målgången och flög över reklamskyltarna. Jakobsen skadades svårt och fördes akut till sjukhus där han försattes i konstgjord koma och genomgick lång operation.

LÄS MER: Cykelstjärna väckt ur koma

Ansvarig för att ha orsakat kraschen var Jakobsens landsman Dylan Groenewegen som avvek från sin linje under spurten och trängde ut Jakobsen. Groenewegen tog på sig skulden för olyckan, stängdes av från sitt stall Jumbo-Visma och av internationella cykelförbundet UCI i väntan på utredning.

LÄS MER: Skadade cyklisten: "Så tacksam att jag lever"

Nu skriver cyclingnews.com att UCI stänger av 27-årige Groenewegen i nio månader, en ovanligt lång avstängning för en företeelse som inte handlar om dopning. Avstängningen sträcker sig från augusti då olyckan inträffade till maj 2021 och kan överklagas av Groenewegen och Jumbo-Visma till idrottens skiljedomstol Cas.

Dylan Groenewegen stängs av nio månader för att ha orsakat kraschen i Polen. Arkivbild. Bild: FREDRIK VARFJELL
Dylan Groenewegen stängs av nio månader för att ha orsakat kraschen i Polen. Arkivbild. Bild: FREDRIK VARFJELL

Hoppas kunna träna på cykeln snart

Jakobsen, som tävlar för Deceuninck-Quickstep, är ännu inte återställd efter kraschen och nyligen opererades 24-åringen ytterligare en gång för att rekonstruera ansiktet som skadades svårt i kraschen. Fler operationer väntar men Jakobsen hoppas snart kunna återgå till träning.

”Om några veckor har mitt bäcken läkt och blivit lika stark som tidigare. Då kan jag långsamt börja träna cykel igen”, skrev han i veckan på sociala medier.

LÄS MER: En tand kvar efter otäcka kraschen

LÄS MER: Tvingas till nya operationer – efter otäcka kraschen

”Rör inte cykeln just nu”

Dylan Groenewegen var efter olyckan ångerfull och sa i en intervju med nederländska Nos några dagar efter kraschen:

– Låt oss vara tydliga med att det aldrig är min avsikt att äventyra andra cyklisters säkerhet. Men det är helt klart mitt fel, jag avvek från min linje och det är inte tillåtet. Det gick så snabbt. Du såg genast att det inte var särskilt bra.

LÄS MER: "Jag tänker inte cykla de närmaste månaderna"

Han sa också att det kändes långt borta att tävla på cykeln igen.

– Jag rör inte cykeln just nu. Att tänka på att spurta ligger långt borta. Jag tänker inte ens cykla under de närmaste månaderna. Vi får se hur det går efter det.

Kraschen i Polen är en av flera allvarliga olyckor under cykeltävlingar den här säsongen och UCI har fått kritik för bristande säkerhet och även lovat att säkerheten för cyklisterna ska bli bättre.

LÄS MER: Skärpt säkerhet efter cykelkrascherna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.