Duplantis vägrar ta ställning i Rysslandsfrågan

Allt mer pekar på att ryska idrottare kommer att få vara med i nästa års OS i Paris.
Svenske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis vill inte ta ställning i frågan.
– Jag är för outbildad i ämnet för att ge en riktig åsikt, säger han.

ANNONS
|

Internationella olympiska kommittén (IOK) har rekommenderat att låta individuella idrottare från Ryssland och Belarus vara med i Paris-OS 2024.

Det står redan klart att de tillåts delta i Paralympics samma år.

Svensk idrotts officiella hållning är att Ryssland och Belarus ska vara avstängda så länge kriget i Ukraina pågår.

Men Duplantis – Sveriges största guldhopp i Paris – vill inte ta ställning i frågan.

– Jag vet inte faktiskt. Det är en situation som är lite för komplicerad för mig. Jag fattar inte hela grejen. Jag är för outbildad i ämnet för att ge en riktig åsikt. Jag är lite "out of the loop", säger han.

ANNONS

TT: Du har ingen personlig åsikt?

– Nej, ingen ordentlig.

Svensken har tidigare sagt att han kan "förstå båda sidorna" i frågan om ryska idrottare ska tillåtas tävla.

"Ingenting slår Stockholm"

Själv ser Duplantis fram emot att hoppa i Paris.

– Jag är jättetaggad. Det känns nästan som mitt första OS. Tokyo (2021) var lite märkligt med covid och allt. Det var jättekonstigt att hoppa utan publik. Det kändes typ som träning. Jag ser fram emot att få en mer äkta OS-känsla.

"Mondo" beskriver 2023 som "överlag bra", men att han stötte på problem som han inte råkat ut för tidigare. De två stora målen inför året – VM-guld och världsrekord – kunde checkas av.

Hösten ska spenderas "hemma" i Louisiana. Där menar Duplantis att han kan fokusera på träningen och ta det lite lugnare vid sidan om.

I USA blir han inte lika punktmarkerad som den världsstjärna han är i Sverige.

– Det är inte samma sak och det är najs. Det är fint med balansen. Jag gillar att ha båda. Det ena blir bättre för att jag har det andra.

TT: Vilket föredrar du?

– Jag älskar schemat som jag har just nu. Jag älskar att vara i Sverige, det finns ingenting som kan slå Stockholm under sommaren. Sedan gillar jag hösten i Louisiana också.

ANNONS

TT: Är du mer svensk än amerikan nu?

– I USA känner jag mig mer svensk och i Sverige känner jag mig som en amerikan. Det är en balans där också. Jag är lite annorlunda än de som är runt mig, både i Sverige och i Louisiana.

Duell mot stjärnan

Tufft motstånd väntas han dock få på löparbanan. Drömmen om en duell på 100 meter mot norske häcklöparen Karsten Warholm lever fortfarande.

– Det hoppas jag. Vi försöker lösa det. Det är inte så lätt med våra scheman, vi kollade på någon tid efter OS. Då borde vi vara i bra form så det kan bli skitkul.

TT: Vem är favorit?

– Han är favorit. Men det är skönt för mig att vara underdog, det var länge sedan nu.

Fakta: Så ska Rysslandsfrågan hanteras

I veckan samlas Internationella olympiska kommittén (IOK) i Mumbai för att sannolikt ta ett beslut gällande ryskt och belarusiskt deltagande i sommar-OS 2024.

IOK föreslog redan i våras att Ryssland och Belarus borde få delta i spelen, men på vissa villkor.

Dels ska idrottarna tävla under neutral flagg, dels ska de genomgå en granskning av IOK. Om granskningen visar att en idrottare har koppling till kriget kommer den inte att tillåtas tävla.

I september meddelade den Internationella paralympiska kommittén, IPK, att man tillåter ryska och belarusiska idrottare att tävla under neutral flagg i Paralympics i Paris.

LÄS MER:Världsrekord av Armand Duplantis i Diamond League-finalen

LÄS MER:Se historiska bilderna från anrika Slottsskogsvallen

LÄS MER:Dramat som tv-tittarna missade: ”Inte särskilt överraskande”

ANNONS