Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis var i förra veckan med i Impossible Games i Oslo. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Armand Duplantis var i förra veckan med i Impossible Games i Oslo. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Duplantis till gala på Ullevi

Världsungdomsspelen har fått ställas in, men då arrangerar Örgryte IS istället en hoppgala och den blir stjärnspäckad. Nu står det nämligen klart att Armand Duplantis gör sin svenska årsdebut på Ullevi under galan.
– Man får inte lägga sig ned och dö. Det kommer bli hög kvalité på det här, säger Öis friidrotts Per Crona.

Coronapandemin satte stopp för Världsungdomsspelen i friidrott i Göteborg i början av juli. Örgryte IS har fått ställa in samtliga av sina planerade evenemang under sommaren.

Men nu har man tänkt nytt.

I stället för Världsungdomsspelen blir det en gala i stav och längdhopp den 4 juli.

– Galan som var i Oslo var ju lite rolig, men det var få deltagare i många grenar så vi valde att bara ta två grenar och försöka få ett bra startfält, säger Per Crona.

Och det har man lyckats med.

Det står nämligen klart att världsrekordhållaren Armand Duplantis gör svensk årsdebut på galan på Ullevi.

– Han har ju varit med på Världsungdomsspelen två gånger tidigare. Första gången var han elva år. Han är faktiskt den enda som fått tävla som är under 12 år. Jag gav honom dispens för att han åkt från USA.

Hur det gick den gången?

– Han hoppade 3.84 och vann tävlingen. Det var någon form av rekord också, säger Per Crona.

Stjärnduon möts på damsidan

Men det är inte bara Duplantis som kommer. Med i samma gala är den polske världsstjärnan Piotr Lisek, VM-silvermedaljör 2017 och bronsmedaljör i fjol, då Duplantis tog silver.

Samtidigt är hemmahoppet Melker Svärd Jacobsson, belgiern Ben Broeders och norrmannen Pål Haugen Lillefosse också med i galan på Ullevi.

I damernas stavtävling möts de svenska stjärnorna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer samt finländskan Wilma Murto som har juniorvärldsrekordet på 4,71 meter.

Och i längd tävlar bland andra Khaddia Sagnia och Tilde Johansson samt Thobias Montler som gör säsongsdebut. Sagnia som så sent som under veckan slog nytt personligt rekord i Mölndal med ett hopp som mätte 6.82.

Diskuterar med tv-bolag

Tävlingen genomförs utan publik på grund av restriktionerna som finns kring corona. Men Öis jobbar hårt för att kunna sända galan.

– Vi för diskussioner med flera tv-bolag så vi får se vart det landar. Vi får ju inga publikintäkter så vi vill sända galan och att folk får köpa en stödbiljett från soffan för en 50-lapp. Förhoppningsvis kan vi sälja några tusen biljetter, säger Crona.

Hur känner ni annars kring att få så stora namn till galan, men att ingen kan komma och kolla?

– Det blir ju väldigt märkvärdigt. Men det är speciella tider nu och många tappar suget på grund av det, men vi vill inte lägga oss ned och dö, säger Per Crona.