Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis under en presskonferens inför tisdagens grand prix-tävling på Tingvalla i Karlstad.
Armand Duplantis under en presskonferens inför tisdagens grand prix-tävling på Tingvalla i Karlstad. Bild: Tommy Pedersen/TT

Duplantis: "Slipar för den stora dansen"

Armand Duplantis studsade tillbaka direkt efter chockförlusten i Gateshead.
Med ett OS som närmar sig planerar stavhoppstjärnan för fler "statements".
– Jag ska bara slipa på detaljerna inför den stora dansen, säger han.

Efter förlusten mot Sam Kendricks i Diamond League-galan i engelska Gateshead blev Duplantis form en snackis. Han stannade på 5,55 meter och hade då ännu inte lyckats ta sig över sex meter under utomhussäsongen.

Ett par veckor senare kom svaret.

Duplantis hoppade 6,10 i nederländska Hengalo, hans näst bästa resultat utomhus, och gav en hint om åt vilket håll formkurvan pekar.

– Det var superviktigt. Jag hade kommit från min första förlust på lång tid och försökte ta mig tillbaka. Jag hade inte känt den gnistan på ett tag och försökte gå ut och göra ett "statement" och visa att jag fortfarande kan göra saker, säger han på en pressträff inför tisdagens GP-tävling i Karlstad.

Publikfest väntar

Det blir tredje gången som Duplantis tävlar på Tingvalla IP. 2018 satte han nytt banrekord med 5,80 och i fjol hann han bara med 5,72 innan tävlingen regnade bort.

– 2018 var en av de mest speciella tävlingarna jag haft. Det var en otrolig atmosfär när jag klarade 5,80. Det var bra hopp från mig, bra energi på arenan och jag förväntar mig något liknande nu när det blir publik igen. Om vädret tillåter och jag kan hoppa över 6 meter så är det bra.

Men det är inte bara i Karlstad det vankas publikfest.

Under måndagen kom beskedet att 10 000 åskådare, eller 50 procent av arenans kapacitet, kommer att släppas in på OS i Tokyo som inleds den 23 juli.

– Jag fick nyss reda på det. Jag älskar publik och det kommer bli otroligt. Det blir mycket bättre energi på arenan, så det blir grymt.

"Viktigaste tävlingen i mitt liv"

Tre tävlingar återstår inför avresan mot Tokyo – och 21-åringen kommer inte spara på krutet.

– Jag kommer försöka hoppa så högt jag kan. Om vädret tillåter och jag kan hoppa över sex meter så är det bra, säger han.

– Tävling är den bästa träningen för OS. Så att det bara är några tävlingar kvar inför den viktigaste tävlingen i mitt liv måste jag ta seriöst. I morgon, oavsett hur vädret, är kommer jag ge allt och försöka lära mig nåt. Bara slipa på detaljer inför den stora dansen.

Så här ser Armand Duplantis återstående tävlingsprogram ut fram till OS i Tokyo.

22 juni: Karlstad.

1 juli: Diamond League i Oslo.

4 juli: Diamond League i Stockholm.

Stavtävlingen på OS i Tokyo avgörs via kval den 31 juli och final den 3 augusti.

Armand Duplantis, stavhopp.

Daniel Ståhl, diskus.

Fanny Roos, kula.