Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis och Renaud Lavillenie.  Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Armand Duplantis och Renaud Lavillenie. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Duplantis säker inför finalen: ”Är mitt öde”

Efter EM-guldet i Berlin i fjol ligger vägen till nästa mästerskapsguld öppen för Armand Duplantis.
Det är finalen han väntat snart 20 år på att få hoppa i.
– Jag känner att jag ska vara här. Jag ska vara på toppen, säger han.

2010-talets stavhoppsdominant Renaud Lavillenie rev efter en problematisk säsong ut sig i kvalet. Fransmannen har tagit medalj i fem raka VM men nu får 33-åringen lämna över stafettpinnen till det yngre garde som mycket väl kommer kunna utmana hans världsrekord i framtiden. I hans ställe står hoppet om höjder över sex meter till en trio bestående av Sam Kendricks, Piotr Lisek och Armand Duplantis.

– Det blir inte detsamma utan honom. Jag är bättre när han är med där ute, men han kommer komma tillbaka starkare. Det blev inte säsongen som han hade förväntat sig och jag vet att han är ledsen över det och det är jag också. Jag älskar att hoppa med honom. Samtidigt måste jag fokusera på mig själv, säger "Mondo" om sin stora förebild.

Avslappnad i kvalet

Duplantis inledande 5.60 och 5.70 i lördagens kval gick så lätt att 19-åringen från Louisiana släppte på det som hos honom annars känts orubbligt – fokuset.

– Jag kände mig väldigt bra där ute och jag blev lite för bekväm på 5.75. Men det gick bra och jag känner att jag inte har gjort av med så mycket energi. Nu har jag två dagars vila och jag kommer vara hundra procent uppvilad när det är dags för finalen, sa han efter lördagens kval.

Föräldrarna Greg och Helena styr schemat i Doha och har lagt upp planen inför tisdagens final. Armand hade på lördagskvällen inte en susning om hur hans uppladdning skulle se ut.

– Jag gör det min mamma säger till mig att göra. Jag vet faktiskt inte alls. Jag har inte tänkt så långt.

"Det är mitt öde"

Oavsett hur föräldrarnas plan ser ut kommer målet för finalen vara solklart.

– Det kändes som om den här dagen aldrig skulle komma och nu när dagen är här och jag är vidare så ser jag verkligen fram emot att fokusera på finalen. Jag vet att det är en väldigt stor dag, men jag känner mig redo för det. Jag är inte stressad. Jag känner att jag ska vara där. Jag ska vara på toppen. Du skulle kunna säga att det är mitt öde, säger han.

Svensken är en av tre hoppare som klarat sex meter under 2019. De andra två är just Piotr Lisek och Sam Kendricks – som bägge gick igenom kvalet utan en enda rivning. Sam Kendricks toppar världsårsbästalistan med sitt hopp på 6.06 från juli månad. Piotr Lisek hoppade 6.02 samma månad. För Duplantis har årets bästa resultat kommit i Fayetville tidigt i maj. Spelfältet känns väldigt öppet och höga höjder är att förvänta. Vem tror han själv kommer få kliva upp högst på podiet?

– Det är en enkel fråga men jag har inget enkelt svar. Det finns många fantastiska hoppare, men jag tror på mig själv och min förmåga. Du vet aldrig i stavhopp. Men jag är kapabel till att vinna, det vet jag, säger han.

Vad tror du kommer krävas för att vinna?

– Högt … högt. Det kan bli den bästa VM-finalen vi har sett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.