Armand Duplantis.
Armand Duplantis. Bild: Christine Olsson/TT

Duplantis: "Mitt liv förändrades här"

Armand Duplantis är tillbaka på historisk mark. I polska Torun satte han sitt första världsrekord – den här gången går han för EM-guldet.
– Mitt liv förändrades på den här banan, säger stavhoppsstjärnan till TT.

ANNONS

Det behövdes bara ett enda hopp på 5,60 för att Armand Duplantis skulle säkra sin plats i söndagens final på inomhus-EM i Polen.

Där ses han som den ohotade guldfavoriten, inte minst efter att kompisen och läromästaren Renaud Lavillenie dragit sig ur mästerskapet med en skada.

– Han ringde mig och sa att han inte skulle kunna tävla. Jag är ledsen över det, det är inte samma sak utan honom. Jag älskar att tävla mot Renaud, men det är rätt beslut av honom. Det viktigaste är OS i sommar. Vi kommer tävla fler gånger mot varandra.

"Det är galet"

Duellen mellan stavhoppsstjärnorna såg ut att bli ett av de största dragplåstren på mästerskapet och "Mondo" tror att fransmannens återbud kommer att påverka stämningen i finalen.

ANNONS

– Det var hajpat innan. Han klarade 6,06 och såg ut att vara i bra form. Det hade kunnat bli en bra tävling så det förtar lite av känslan. Nu får jag göra min egen grej, säger han.

Det är första gången som Duplantis är tillbaka på friidrottsstadion i Torun sedan han i februari förra året satte sitt första världsrekord genom att hoppa 6,17.

– Det är speciellt, bara att stå på banan och veta att mitt liv förändrades här, det är galet. Jag önskar att vi hade publiken på plats, då hade det nog blivit ännu galnare. Men det är fortfarande väldigt coolt, säger han.

"Vill vinna allt"

Som världsrekordhållare både inne- och utomhus har han tvingats söka efter nya målsättningar.

Han tog EM-guld i Berlin 2018, men några fler har det inte blivit på seniornivå. Det kan det bli ändring på framöver.

– Det finns mycket för mig att vinna, med jag vill ha ett guld. Jag har inte så många så jag vill vinna det här, VM, OS, allt. Det finns fortfarande mycket att uppnå.

Finalen i stavhopp startar klockan 17.05.

Emil Forsberg/TT

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS