Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Duon frias i matchfixningsrättegången

Dickson Etuhu och den 37-åring som var misstänkta för grovt mutbrott i samband med matchfixningsskandalen mellan AIK och IFK Göteborg. Åklagaren yrkade på två års fängelse. Men duon frias för grovt givande av muta.

18 maj 2017 skulle IFK Göteborg och AIK mötas på Gamla Ullevi. Det stormötet skulle dock ställas in efter ett matchfixningsförsök.

"Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skrev förbundet.

På en presskonferens efter beslutet om att matchen ställdes in var Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet rejält upprörd och kritisk.

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, sa han då.

"Vi kommer att jaga er"

LÄS MER: "Allt hänger ihop – svensk fotboll är under attack"

Håkan Sjöstrand hade även ett tydligt budskap till gärningsmännen.

– Det här är ett budskap till alla som vill förstöra vår fotboll. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt för att identifiera er. Ni är inte välkomna i svensk fotboll. Vi vill inte veta av er, sa Sjöstrand.

Förra torsdagen inleddes rättegången mot de två gärningsmän som varit misstänkta för att försökt få AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos att lägga sig i mötet med IFK Göteborg.

– När det finns pengar inblandade riskerar jag att bli mördad. Det blev konstigt sen. Det blev tyst och konstigt. Till slut bröt jag tystnaden: Jag sa: "Jag har lärt mig att rädda bollen i 20 år. Jag vet inte ens hur jag ska göra för att släppa in den", sa målvakten under rättegången.

I samma veva trädde Dickson Etuhu fram som en av de misstänkta och berättade själv om misstankarna mot honom.

– Jag respekterar allas åsikt, men fakta kvarstår: det här hände aldrig. Det är skitsnack. Absolut skitsnack. Absolut, absolut skitsnack. Det är otroligt att ett vanligt samtal med en kompis kan leda till något sådant här och det gör mig så arg, sa Etuhu till DN.

LÄS MER: Förre AIK-spelaren träder fram: "Jag trodde att vi hade en bra relation"

Yrkade på två års fängelse

Åklagaren, Johan Lindmark, yrkade på två års fängelse för både Dickson Etuhu och 37-åringen, båda misstänkta för grovt mutbrott. Lindmark var efter rättegången säker på en fällande dom.

– Det finns inga tvivel, sa han till Aftonbladet.

Under torsdagen kom domen.

Båda två frias för grovt givande av muta av Stockholms tingsrätt.

"Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål där två personer har stått åtalade för grovt givande av muta. Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening.", skriver man på sin hemsida.

Rättens ordförande, rådmannen Carl Rosenmüller kommenterar den friande domen:

– Frågan i målet har varit att någorlunda exakt slå fast vad som sades på restaurangen och att sedan bedöma detta rättsligt. Ord har stått mot ord och de tilltalade har helt förnekat att de föreslagit någon matchfixning. Trots detta är det genom stödbevisning utrett att det har förekommit ett närmande mot målvakten från framför allt en av de tilltalade, liksom att detta närmande avsåg matchfixning av den kommande matchen mellan AIK och IFK Göteborg. Det är dock inte bevisat i målet att man under samtalet har varit tillräckligt konkret för att nå upp till ett straffbart mutbrott, säger han enligt Expressen.

Åklagaren, Johan Lindmark var rejält besviken när han fick reda på att de två misstänkte friades från misstankarna om grovt givande av muta.

– Det var väl en oväntad utgång. Jag har precis fått domen och har svårt att säga mer än så innan jag har läst igenom den. Det jag vill peka på är att det var oerhört starka vittnesmål, säger han till TT.

Men trots att de två misstänkta männen friats från misstankarna kan de även bli skyldiga att betala skadestånd till IFK Göteborg och AIK. Detta då klubbarna begärt skadestånd från de två männen.

Något som kommer att behandlas i en separat rättegång.

Men den friande domen välkomnas av försvarsadvokaten Johan Åkermark.

– Vi är glada över att domstolen har gått på vår linje. Även om man helt struntar i vad de tilltalade säger och bara går på det som målvakten säger så är det inte brottsligt enligt svensk lag. Jag har varit ganska säker på att det skulle bli en friande dom från första början. Känslan är att det slogs på stora trumman från förbundet och det blev en jätteapparat för det här målet. Det var första gången det misstänktes i allsvenskan. Jag som fotbollssupporter själv håller med om att matchfixning är ett problem som ska stävjas. Men min känsla är att det varit ett väldigt stort tryck på polis och åklagare i det här fallet, säger han till GP.

Vad tror du om skadeståndsrättegången?

– Det ska bli intressant om de ens fortsätter med den efter en frikännande dom. Det blir en uppförsbacke direkt för dem.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.