Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matilda Algotsson. Arkivbild.

Duell om OS-plats i EM: "Bra för oss båda"

Skrällen i konståknings-SM, vinnaren Anita Östlund, är uttagen till EM i januari. Där gör hon upp med Matilda Algotsson om en plats i OS i februari.

Sverigeettan Matilda Algotsson, som tidigare i höstas ordnade den svenska kvotplatsen till OS efter nytt personbästa, fick oväntat stryk av blott 16-åriga Östlund i SM i helgen.

- Jag är egentligen i bra form och kunde ha åkt mycket bättre än jag gjorde på SM, säger Algotsson.

Nu blir EM avgörande för om Sveriges olympiska kommitté tänker ta ut någon åkare till OS, och i så fall vem av Östlund och Algotsson som får åka.

Välkomnar konkurrens

Tibroåkaren Algotsson, 19, välkomnar konkurrensen.

- Jag tror att det är bra för oss båda att vi inte är säkra och att det är en viss konkurrens så att båda blir mer peppade och sporrade.

På OS-kvalet i slutet på september var det Algotssons form som avgjorde att hon fick åka före Joshi Helgesson, som sedan dess lagt av.

- På OS-kvalet var det verkligen dagsform för det var enda chansen vi hade för att ta en plats. Men nu tror jag att det kanske är lite mer som spelar roll än vem som är bäst för stunden.

Majorov uttagen

På herrsidan är Alexander Majorov uttagen och han behöver också visa resultat i EM, som avgörs 15 till 21 januari, för att få en biljett till Pyeongchang.

"För våra tre singelåkare blir EM en av säsongens viktigaste tävlingar och chansen att nå kriterierna för att bli uttagna till OS. För Anita blir det här hennes första EM, hon har mognat mycket i sin åkning bara nu under den här tävlingssäsongen. För Matilda blir det tredje gången. Det är en stark trio som vi skickar till Ryssland", säger Anna Hörnqvist, sportchef i konståkningsförbundet, i ett pressmeddelande.

För första gången på flera år har Sverige även ett isdanspar i EM, Malin Malmberg och Thomas Nordahl.