Linköping krossade Brommapojkarna på bortaplan i damallsvenskan. Slutresultatet skrevs till 5–1. Bild: Maja Suslin/TT

Blytungt för Stockholmslagen – fast i botten

Stockholmslagen stapplar vidare i damallsvenskan. Allra sämst går det för jumbolagen AIK och Brommapojkarna, som på söndagen åkte på var sin ny förlust.
– Förlorar man med 1–5 känns det som att det finns en del att jobba på. Just nu känns det bara tungt, säger AIK:s Sara Nordin till Viaplay efter förlusten mot Kristianstad.

AIK och Brommapojkarna, sist respektive näst sist i den damallsvenska tabellen, är i allt större poängbehov. Var sin 1–5-förlust var det sista de två Stockholmslagen hade önskat på söndagen.

AIK vann premiären mot Kif Örebro, men har sedan dess kammat noll i nio raka matcher. Det senaste nederlaget kom borta mot Kristianstad på söndagen, och tongångarna är allt deppigare i Solnalaget.

– Just nu är jag bara sjukt besviken. Förlorar man med 1–5 känns det som att det finns en del att jobba på, säger AIK:s Sara Nordin till Viaplay.

"Otroligt tungt"

Evelyne Viens och Tabitha Tindell såg till att ge hemmalaget en 2–0-ledning efter första halvlek, men efter paus vaknade AIK. Chinyelu Asher reducerade i den 68:e minuten och därefter var kvitteringen inte långt borta.

– Då kändes det som att vi fick lite fart på spelet, men det var otroligt tungt att vi släppte in ”trean” då. Och vi lyckas inte resa oss efter det, säger Sara Nordin.

I stället för 2–2 utökade Tabitha Tindell till 3–1 i den 76:e minuten och två minuter senare punkterade Emmi Alanen matchen med sitt 4–1-mål, innan Evelyne Viens rullade in 5–1 på tilläggstid.

För Brommapojkarna går det bara marginellt bättre och man fick inte glädja sig länge åt förra omgångens 2–0-seger mot just AIK.

Alice Ahlbergs tidiga straffmål gav BP en smakstart hemma på Grimsta, men topplaget Linköping var både ett och två nummer för stort till slut.

Therese Simonsson kvitterade i tionde minuten och gjorde sedan sitt tillika bortalagets andra mål strax före halvtid.

– Det var skönt att sätta dit dem, nu är det bara viktigt att vi får till vårt spel lite bättre. Vi kan mer än så här, sade tvåmålsskytten till Viaplay i paus.

Och Simonsson fick rätt.

Häcken kryssade

Sju minuter in på den andra akten gjorde skyttedrottningen Amalie Vangsgaard 3–1 med en delikat nick. Och även danskan blev tvåmålsskytt när hon kort därefter stötte in 4–1 på typiskt måltjuvsmanér.

Målet var Vangsgaards åttonde för säsongen, vilket hon toppar skytteligan med.

Yuka Momiki fastställde slutresultatet till 5–1 med 20 minuter kvar, efter att ha vänt och vridit i höjd med straffområdeslinjen innan hon placerade in bollen.

Storsegern tog tillfälligt upp Linköping till andra plats i tabellen. Senare på söndagen återställde Häcken ordningen, men 1–1 borta mot Piteå var ändå en besvikelse för Göteborgslaget.

Häcken såg ut att ha segern i hamn efter att Mille Gejl satt 1–0 till gästerna strax före paus. Men Piteå tilldömdes straff i slutminuterna och Hlin Eiriksdóttir såg till att det blev delad pott på LF arena.

– Det är klart att det är surt. Det känns som en förlust. Vi var inte tillräckligt bra i andra halvlek, säger Häckens Elin Rubensson till Viaplay.

Rosengård toppar tabellen på 24 poäng efter tio omgångar, två före Häcken och Linköping.