Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Michel Tornéus vann längdhoppskvalet i inne-EM.

Dubbelt svenskt i längdhoppskvalet

Inomhus-EM i Prag började med en svensk kvalsuccé. Michel Tornéus är guldfavorit inför längdfinalen - där skrällen Andreas Otterling också vill slåss om medaljer. -Jag är såklart överlycklig, säger Otterling.

Sverige har hastigt och lustigt fått två medaljkandidater i herrarnas längdhopp. Att Michel Tornéus hoppades längst (7,97) i kvalet var inte särskilt oväntat, däremot överraskade Andreas Otterling med att vara tvåa (7,96).

Doldisen Otterling, som nu satte personbästa inomhus, hoppas kunna bjuda på ännu mer i fredagens final.

-Nu är det bara att kriga. Man är ju inte i final för att inte kämpa om medaljerna. Det är åtta med och tre medaljer som fördelas, så det är bara att gå för det.

Han tog chansen när resultaten i kvalet var allmänt bleka. O2 Arena i Prag bjöd banor som längdhopparna själva kallade studsiga, och inte en enda hoppare klarade kvalgränsen 8,00.

Träffade i sista

Otterling började med ett övertramp.

I andra försöket blev det 7,62 i ett hopp som lovade mer, eftersom 28-åringen inte ens hade tårna på plankan.

Fullträffen dröjde till sista försöket. Otterling träffade plankan perfekt och fixade en svensk kvaldubbel.

-Det var ändå skönt att känna att de två första var så långa. Så jag var oväntat lugn inför sista, det kändes verkligen som att jag skulle klara det, säger närkingen. -Jag kände absolut att det (sista hoppet) inte var perfekt, och jag såg det efteråt också. Det finns absolut mer att ge. Så till att börja med vill jag hoppa åtta meter och helst en bra bit över det.

Ett hopp räckte

Det blev en enklare väg till EM-finalen för Michel Tornéus. Den 28-årige stockholmaren hoppade sina 7,97 direkt i första försöket - sedan kunde han lugnt luta sig tillbaka och ladda för finalhoppningen.

-Det ska bli grymt kul, det känns som att det finns en växel till att lägga i, säger Tornéus.

Med tanke på att årets världsetta, fransmannen Kafétien Gomis, försvann efter bara 7,65 i kvalet ökar Tornéus möjligheter till karriärens första mästerskapsguld. Själv är han inte särskilt sugen på att prata favoritskap, men finalkollega Otterling talar mer klarspråk.

-Michel ser vass ut. Jag ser honom som favorit, det har jag gjort hela tiden. Han är den som är mest stabil och mest mästerskapsvan.