Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Danmarks Chathrine Dufour på Atterupgaards Cassidy vann världscuptävlingen i dressyrens kür under världscuptävlingen i Scandinavium i Göteborg.

Dressyrrekord av Dufour och Kittel

Ett udda världsrekord av danska segraren Cathrine Dufour, och personligt rekord av trean Patrik Kittel. Göteborgs världscuptävling bjöd på dressyr i toppklass. Dufours ritt hyllades med stående ovationer av publiken.

Cathrine Dufour, som tog EM-brons på Ullevi i somras, vann tävlingen med en domarpoäng på över 88 procent i fredagens kür. Det är ett resultat på hög världsnivå, och personligt rekord av den 26-åriga danskan.

- Jag fick gåshud på armarna. Det var fantastiskt, säger Dufour om publikens hyllningar efter ritten.

Hon har en svårighetsgrad i högsta klass i sitt nykomponerade kürprogram, och samtliga domare var överens om att danskan också klarade alla moment.

Tio av tio

Därmed satte Cathrine Dufour på hästen Cassidy ett världsrekord som inte går att slå – tio poäng av tio möjliga, enligt det protokoll som började införas i dressyren på hösten 2015.

- Det har väl inte hänt förut att alla fem domarna delat ut tior på svårighetsgrad. Men själva världsrekordet i kür ligger över 90 procent, säger förbundskapten Bosse Jenå och vill undvika att begreppen blandas ihop.

Förutom momentens svårighetsgrad ingår flera andra kriterier i den totala bedömningen. Man tittar bland annat på hur ryttaren sitter, samspelet med musiken och den allmänna harmonin i framförandet.

Cathrine Dufour har nyligen börjat jobba med en ny tränare, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein. Hon är dotter till den danska prinsessan Benedikte, som är drottning Margrethes syster.

Dufour talar gärna väl om zu Sayn-Wittgenstein, och tycker att hon framförallt fått hästen Cassidy att bli mer samlad.

- Det är så personligt också. Jag hade tränat för Rune Willum i 15 år, så han blev som en extra pappa. Det var väldigt viktigt att hitta rätt igen, säger Cathrine Dufour om tränarbytet i januari.

Svårt val för Kittel

Patrik Kittel satte också personligt rekord med drygt 83 procent i domarpoäng för sitt program.

- Hästen var med mig hela tiden, säger Kittel om sin och Delaunays insats.

Han leder världscupligan för Västeuropa, och var klar för finalen i Paris redan före tävlingen i Göteborg. Kittel är också i den lyxiga positionen att han har två hästar som är kvalificerade för finalen, och får välja mellan dem. Kanske så sent som möjligt, för att läsa av dagsformen.

- Jag var väldigt sugen på att ta med Deja. Men nu hände detta, så nu måste jag ta en funderare, säger Kittel efter Delaunays fina insats.