Dramatisk Tour-etapp - stoppad klunga och dubbla vurpor

Under den 16:e etappen av Tour de France försökte åskådare stoppa tävlingen. Polisen försökte stoppa protesten vilket ledde till att cyklisterna fick polisens tårgas i ögonen och etappen fick stoppas tillfälligt. Och dramatiken var inte över där.

ANNONS
|

Tour de France har kommit till Pyrenéerna och med ca tre mil körda och drygt 18 mil kvar av den 16:e etappen försökte åskådare stoppa etappen genom att kasta höbalar på vägen och cyklisterna. Polisen försökte stoppa aktionen, ledd av jordbrukare, med tårgas – tårgas som blåste på cyklisterna.

Bild: STEPHANE MAHE

LÄS MER:Slog motståndare - diskas från Tour de France

Etappen toppades tillfälligt och flera av cyklisterna fick hjälp att skölja ögonen innan etappen efter drygt femton minuter kunde återupptas.

Bland de som utsattes för tårgasen och fick hjälp att skölja ögonen fanns bland andra totalledaren Geraint Thomas, tvåan Chris Froome, ledaren i poängtävlingen Peter Sagan och lördagens etappvinnare Omar Fr

ANNONS

Dubbla vurpor för ledarna - Alaphilippe segrare

Med knappt sex mil kvar av etappen ledde belgaren Philippe Gilbert när han i en utförsbacke satte sig på ramen, tappade balansen och ramlade över en stenmur. Efter en stund var Gilbert uppe på cykeln igen, med blodig armbåge och knä, och gjorde tummen upp till kamerorna innan han cyklade vidare - med tappad ledning.

Gilbert kom till slut i mål på 142:a plats och meddelade efter etappen att han bryter årets Tour de France.

Bild: Christophe Ena

Drygt en mil från mål ryckte britten Adam Yates, Team Mitchelton-Scott, och gick för seger. Men i den sista utförsbacken ramlade även Yates och jagande fransmannen Julian Alaphilippe, Team Quick-step, kunde ta sig förbi och vinna etappen. Han tog sin andra etappseger i Touren i år och kopplade med det ytterligare grepp om den prickiga bergströjan. Yates åkte till slut in på en tredje plats i etappen.

Klungan med totalledaren Geraint Thomas och utmanarna till totalsegern kom i mål knappt nio minuter efter Alaphilippe. Thomas, Team Sky, leder alltjämt totalt och kör vidare i den gula ledartröjan, närmast jagad av stallkamraten Chris Froome och Team Sunwebs Tom Dumoulin.

Onsdagens etapp, den 17:e, är en de kortaste linjeloppsetapperna i Tourens historia, bara 65 kilometer - men desto backigare. Cyklisterna är kvar i Pyrenéerna och ska upp på 2 215 meter över havet.

ANNONS

Tour de France avslutas med målgång i Paris på söndag, efter tre veckor och 21 etapper.

ANNONS