Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Drömmål gav Gais oavgjort

I vintras presenterades han under rubriken "Ett nytt försvarslås" på Gais hemsida. Efter ett drömmål i 2-2-matchen mot AIK leder Björn Andersson interna skytteligan. - Detta är väl inte riktigt meningen, säger Gais-spelaren.
Björn Andersson har en fotbollskarriär som skiljer sig från många andras. Under ungdomsåren var han i stort sett alltid innermittfältare. Sedan blev han mittback under några år. Men under sista tiden i Trollhättan tyckte dåvarande tränaren Jonas Olsson att Andersson hade kvaliteter för anfallet - och använde honom där.
- Sedan blev det Qviding ett par år, och då var jag mittback igen. Och nu har jag börjat bli en inhoppare som kommer in i anfallet, säger Björn Andersson och skrattar.
Han byttes in i 63:e minuten mot AIK för att han med sina 191 centimeter och 90 kilogram skulle skapa tyngd till anfallen och utrymme åt sina lagkamrater. Då ledde Gnaget med 2-1 och det mesta talade för en hemmaseger.
Det dröjde bara åtta minuter innan Björn Andersson fick på tidernas träff. Ett inkast, en nicktouch - och bollen hamnade hos 26-åringen som hade dålig vänstervinkel. Han drog till ändå och satte ett kanonskott rätt upp i nättaket. Det var hans tredje mål i allsvenskan i år.
- Det där var ju rena Van Basten-takterna, säger Fredrik Lundgren.
- Ett vådaskott, säger Gais-tränaren Magnus Pehrsson.
Björn Andersson själv är naturligtvis riktigt nöjd med fullträffen, men han förbannar några missade halvchanser mot slutet.
- Det är väl inte riktigt meningen att det är jag som ska göra flest mål. Men jag tror snart att de andra kommer i gång med produktionen. Jag ser ju faktiskt mig själv som mittback, säger han.
Vad är roligast då, att vara anfallare eller försvarare?
- (lång tankepaus) ... Det är kul, båda två, och jag spelar ju där min tränare vill ha mig. Men kanske ändå att jag trivs lite, lite bättre som back.
Det var med Björn Anderssons inhopp och mål som den här matchen bytte karaktär. Fram till dess hade det varit AIK, AIK och AIK.
Men sista halvtimmen tillhörde Gais.
- Jag tycker att vi var det bättre laget då och att vi skapade flest chanser. Därför känns det lite bittert med bara en poäng, säger Dime Jankulovski.
- Just nu är jag faktiskt besviken. Nu, direkt efteråt i alla fall. Vi hade länge ett lite för lågt försvarsspel vilket gjorde att AIK fick onödigt mycket press på oss, säger Björn Andersson.
Ändå var det Gais som tog ledningen. En snygg kontring i 36:e minuten och ett distinkt skott från Levon Pachajyan betydde 1-0.
Men AIK:arna var enligt egna uppgifter inte särskilt oroliga i pausen - de hade ju mest bollinnehav och skapade klart flest chanser. 1-1 kom efter frispark och nicktouch (Ivan Obolo) i 49:e minuten, 2-1 (Milan Burgic) efter inlägg och friläge i 57:e.
- Det var jäkligt tveksamt, alltså ... om det var offside eller inte. Det är omöjligt att vara helt säker, men det såg misstänkt ut, säger Dime Jankulovski.
Magnus Pehrsson:
- AIK var klart bättre än vi sett till hela matchen och hade varit värda att vinna. Men det är en svår match att analysera. Den bytte liksom skepnad många gånger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.