Timrå visade klassen. Arkivbild.
Timrå visade klassen. Arkivbild.

Drömbackhand avgjorde bottenmötet

Timrå närmar sig kvalstrecket efter 5­–0-segern mot Mora. Vinnarinjektionen: En snygg backhand från blålinjen av Patrik Blomberg, som betydde 1–0 i pressat läge.

ANNONS
|

I somras kom Patrik Blomberg till Timrå från Västervik, där han i fjol gjorde 15 mål. I höst har han drabbats av måltorka som tagit på psyket.

- Det har varit frustrerande. Jag har haft flera klara lägen, men det har inte blivit något. Har därför känt mitt första mål säkert skulle bli ett skitmål. Det stämde.

ANNONS

Målet betydde också att Timrå kom in i matchen. Det var nämligen Mora som inledde bäst och skapade flera bra chanser. Men efter 14.58 tog Patrik Blomberg pucken i offensiv zon. Han backade mot blålinjen och slog en hög och lång backhand-lobb där pucken svävade i mål.

- Jag vill kalla det för en dump, säger Patrik Blomberg, som skrattar och fortsätter:

- Eftersom det är ett känsligt läge vid blålinjen ville jag bara få in pucken framför mål och det gick bra.

Men det dröjde ett tar innan Patrik Blomberg fick jubla. Domaren fick först ringa på målet.

- Då hann jag tänka att det var typiskt om mitt första mål skulle bli bortdömt. Men nu var det en mental lättnad för mig att äntligen gå göra mål.

ANNONS

Lysande målvakt

Patrik Blombergs mål bidrog också att lyfta Timrå, som då kom in i matchen. Därefter spelade laget stabilt och klokt i egen zon, trots press från Mora och mycket effektivt i anfallszon.

Det mentala avgörandet kom i andra perioden där Mora pressade hårt och vann skotten med 12 – 3. Då presenterade sig Timrås andre matchvinnare: Målvakten Niklas Svedberg.

Han var lysande och räddade sitt lag.

- Ja, detta var en av mina bättre matcher den här säsongen. Jag hade ett bra flow och kunde hela tiden fokusera på att ta nästa puck. När det stod och vägde i andra perioden gällde det verkligen att hålla fokus, säger Niklas Svedberg.

Efter 11.03 kom avgörandet. Efter en intensiv Mora-press, kontratade Timrå och Filip Hållander slog in 2–0.

- Sådana perioder är viktiga i dessa matcher, säger Svedberg som i tredje perioden mentalt bröt ner Moras forwards med sina fina räddningar.

ANNONS

Nu har Timrå, som fortfarande ligger sist, bara fyra poäng upp till Mora som är ovanför kvalstrecket. Mellan dem ligger Örebro. Niklas Svedberg förklarar varför det blir Timrå som slipper kvala i mars:

- Vi är ett starkt lag som nu fick bra med självförtroende.

Knäck för Mora

Samtidigt blev detta en riktig knäck för Moras självförtroende. Efter en serie med bra matcher skulle Mora ”bara” vinna mot jumbolaget Timrå och därmed hålla distansen mot Örebro. Nu blev det ett rejält bottennapp för Mora som var stressade, slarviga och ofokuserade. Spelarna fick en del att tänka på denna kväll. Faktum är att Mora förlorat samtliga tre matcher mot Timrå denna säsong.

TT

ANNONS