Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Charlotte Kalla stod i rampljuset på presskonferensen inför damernas skiathlon.

Dopningssnacket stör inte Kallas guldjakt

Snacket om höga blodvärden stör inte Charlotte Kalla. Inför lördagens OS-premiär i skiathlon går allting enligt plan för guldfavoriten.

De tre andra skiathlonsvenskorna – Stina Nilsson, Anna Haag och Ebba Andersson – fick snällt acceptera faktum: när det vankas distanslopp är Charlotte Kalla den stora stjärnan.

Under presskonferensen i det, för OS, uppbyggda svenska trähuset Sweden Arena – panoramafönster, soldäck, Ikeamöbler och svenskt fika – var de flesta frågorna riktade till Kalla.

- Allting har varit väldigt bra här, det har varit fina banor som vi har fått utforska. För oss alla har det varit första gången, vi har bara kunnat följa det på för-OS tidigare och via filmer som ledarna har samlat på sig, säger Charlotte Kalla.

Frånvarande ledare

De senaste dygnens stora samtalsämne har inte varit OS-premiären utan SVT:s dokumentär om misstänkta blodvärden inom skidsporten. I programmet pekas två svenskar ut. En manlig aktiv åkare sticker ut särskilt med värden som enligt en amerikansk dopningsexpert med stor sannolikhet tyder på att han har dopat sig.

- Jag har inte sett dokumentären alls än. Det tråkiga är att vi inte har sett våra ledare så mycket men personligen har jag inte sett den, så det har inte påverkat mig, säger Charlotte Kalla.

Hon har ett skiathlonsilver att försvara från OS i Sotji. Den här gången hoppas hon få revansch på norskan Marit Bjørgen, som tog hem guldet för fyra år sedan.

- Marit, ja... hon visade att gammal är äldst. Det var inte mycket jag kunde göra åt henne på spurten i Sotji.

Norskknäckare

i år har hon knäckt både Bjørgen och andra starka norskor i en mot en-dueller. Säsongens hittills enda skiatlonlopp slutade till exempel med att en överlägsen Kalla slog knock på Heidi Weng i Lillehammer.

- Det var ju tidigt på säsongen och jag var i väldigt bra slag i december. Och jag vet att många har toppat formen nu, det kommer att bli väldigt tufft. Men visst är det ju en trygghet att ha haft den där känslan när det stämmer och flyter på i både klassiskt och skejt.

TT: Vilka ser du som dina största konkurrenter?

- Förutom Marit och Heidi som jag absolut har väldigt stor respekt för finns det många, många fler tjejer som kommer att åka fort i OS. Krista (Pärmäkoski) vann ju senast i Planica (världscupen) och brudarna som sitter här jämte mig har också en väldigt, väldigt hög högstanivå.

Damernas skiathlon (7,5 kilometer + 7,5 kilometer) startar klockan 08.15 på lördag, svensk tid.