Dopningsavstängd löpare kastas ut ur klubben

Robel Fsiha, 24, är inte längre önskvärd i Spårvägens FK. Efter att löparstjärnan i maj stängdes av i fyra år för dopningsbrott utesluts han ur klubben. "Han har fått meddelande om att han brutit mot föreningens stadgar", skriver styrelseledamoten David Fridell i ett sms till TT.

ANNONS
|

Robel Fsiha vann EM i terränglöpning i december. Några månader senare stängdes han av i fyra år för dopning efter att ha testats positivt för testosteron. Det positiva dopningsprovet ska ha lämnats redan i november 2019, månaden innan Europamästerskapet i Lissabon.

Förutom EM-guldet har Fsiha även vunnit sex SM-guld genom åren, tävlandes för Spårvägen FK.

Nu står det klart att 24-åringen kastas ut från Stockholmsklubben.

Beslutet togs på ett styrelsemöte nyligen.

"Han har fått meddelande om att han brutit mot föreningens stadgar och kommer att uteslutas" skriver styrelseledamoten David Fridell i ett sms till TT.

Bild: MATHIAS BERGELD

Har ni någon kontakt med Fsiha i dag?

ANNONS

"Den kontakt som finns är via hans tränare Patrik Melin som fortfarande är en del av klubben. Men jag tror inte de haft speciellt mycket kontakt sista tiden."

Robel Fsiha kom till Sverige som flykting från Eritrea 2013 och blev beviljad svenskt medborgarskap 2018.

Dopningsavstängningen gäller från den 5 februari i år.

LÄS MER:Meraf Bahta blir av med EM-medalj

Fem dopningsfall har skakat svensk friidrott de senaste åren. Fyra av dem handlar om löpare med utländsk bakgrund.

+ Robel Fsiha: A-provet från en dopningskontroll, som genomfördes före löparens guld i terräng-EM i Portugal i december 2019, visade spår av en otillåten substans, något som blev känt i februari 2020. Fsiha, ursprungligen från Eritrea och beviljad svenskt medborgarskap 2018, begärde att få ett B-prov analyserat – som också var positivt.

+ Meraf Bahta: Inför EM 2018 kom beskedet att medeldistansaren, som är född i Eritrea, gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

+ Abeba Aregawi: VM-guldmedaljör från Etiopien testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som då nyligen förbjudits. Hon missade uttagningen till OS men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen – något hon dock inte gjort.

+ Adil Bouafif: Långdistanslöpare från Marocko som vid EM i Zürich 2014 lämnade ett positivt dopningstest med spår av epo. Avstängd till och med 22 september 2016.

+ Andreas Gustafsson: Gångaren lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 i USA. Stängdes av i två år till mars 2017.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS