Dopningsanklagade ryssar hotar med stämning

ANNONS
|

28 ryska idrottsutövare har stängts av efter McLaren-rapporten, som den internationella antidopingsbyrån Wada släppte i förra veckan. Sex av dem är sex längdskidåkare som misstänks ha dopat sig under OS 2014.

Sex åkare har namngivits av franska Ski Nordique, och när den ryska truppen till Tour de Ski presenterades på tisdagen stod det klart att ingenav de sex åkarna kommer att delta i den prestigefyllda tävlingen.

Tidigare vinnare bland namnen

Två av namnen är Aleksander Legkov och Jevgenij Belov, som båda har stått för framgångsrika resultat i tidigare upplagor av Tour de Ski. Legkov kammade hem tävlingen 2013 och Belov slutade tvåa 2015.

ANNONS

Nu reagerar duon på avstängningen, och hotar att stämma det internationella skidförbundet (Fis)om de inte får delta i årets Tour de Ski. Det meddelar den ryska duons advokat, Christof Wieschemann, i en intervju med norska NRK. Han hävdar att bevisen inte räcker till för att stänga av Legkov och Belov, och att Fis därmed saknar juridisk grund.

– Med den information som finns nu drogs undersökningen av Legkov och Belov endast i gång på grund av repor i provrören. Det lägger vi särskild vikt vid, säger Wieschemann till den norska tidningen.

På onsdagen skrev Wieschemann ett brev där han kräver att avstängningen av duon hävs, så att de ska få starta i Tour de Ski.

– Jag kommer att göra vad som krävs för att de ska få tävla, säger advokaten.

De dopningsanklagaderyska åkarna:

Aleksander Legkov, Maxim Vylegsjanin, Aleksej Petuchov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova och Jevgenia Sjapovalova.

ANNONS