Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Chris Froome jagar sin femte seger i Tour de France, som startar på lördag. Men det var inte förrän häromdagen som britten friades från dopningsanklagelser som har hängt över honom sedan i höstas.

Dopningsanklagad Froome vill skriva historia

Arrangören vill inte ha honom där. Men Chris Froome har friats från dopningsanklagelserna, och är nu favorit till att ta hem sin fjärde raka seger i Tour de France.

Britten Chris Froome har vunnit Tour de France fyra av de fem senaste åren. En titel till och han tar klivet in bland de riktigt stora – Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault och Miguel Induarin – som har vunnit cykelklassikern fem gånger.

Men det är inte alla som är till freds med att Froome är tillbaka i Frankrike. Amaury Sport Organization (ASO), som arrangerar Tour de France, har försökt stoppa den regerande mästaren från att delta då man anser att hans deltagande skadar tävlingens rykte.

Friades häromdagen

Ända sedan höstens seger i Spanien runt har Froome omgärdats av dopningsrykten. I samband med tävlingen testades han med alldeles för höga värden av astmamedicinen salbutamol, och har utretts sedan dess.

Men häromdagen, bara några dagar innan starten av Tour de France nu på lördag, meddelade internationella cykelförbundet (UCI) att utredningen mot Froome läggs ner.

- Jag är extremt lättad, det är en stor börda som har lättat från mina axlar, säger Chris Froome om beskedet, enligt The Guardian.

- Det har som ni förstår varit nio väldigt kämpiga månader för mig, liksom för min familj och för mina lagkamrater. Jag är extremt tacksam över att all fakta har lagts på bordet och att vi kan dra ett streck över det här. Nu kan jag äntligen gå vidare och fokusera på cyklandet igen.

Armstrong-skandalen

Det är inte direkt första gången som dopning överskuggar det sportsliga kring touren. Flera totalvinnare har blivit av med titlarna i efterhand på grund av dopning. Cykelvärldens antagligen största skandal genom historien var när amerikanen Lance Armstrong, med sju raka Tour de France-titlar, erkände att han hade dopat sig, och han blev av med samtliga sina segrar.

Nederländaren Tom Dumoulin, som blev tvåa bakom Froome i vårens Giro d'Italia, är inte glad över allt snack kring touren.

- Jag lägger ingen skuld på Froome. Han har blivit friad. Det handlar om hur hela det här fallet har hanterats, det är en enda stor röra. Det är verkligen olyckligt och inte det som cykelsporten behöver. Det förstör cyklingens rykte och fansen lämnar säkert sporten på grund av det här, säger Tom Dumoulin enligt The Guardian.

Själv är Chris Froome bara glad att få lägga de senaste månaderna bakom sig för att fokusera på att ta en fjärde raka seger i touren.

- Det har varit en tuff tid, men som jag sade från början: Jag visste att jag inte hade gjort någonting fel så jag hade hela tiden en förhoppning att vi skulle nå den här punkten, och nu är vi äntligen där, säger Chris Froome.