Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Ett par kettlebells på ett gym. Bild: Noella Johansson/TT
Ett par kettlebells på ett gym. Bild: Noella Johansson/TT

Dopningrazzia mot gym i Göteborg

I december genomförde polisen besök på flera gym i centrala Göteborg.
Tio personer har förhörts misstänka för dopningbrott efter insatsen.
– Dopningen är mer utbredd än vad gemene man tror, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

Under två kvällar i december besökte polisen tio gym i centrala Göteborg.

Målet med polisinsatsen var att undersöka dopningbrott bland gymbesökarna.

Efter razzian har tio personer tagits in för samtal med polisen och för provtagning. Personerna i fråga misstänks för dopningbrott för eget bruk. Förutom dopningbrott misstänks sju av de förhörda för narkotikabrott, och en individ ska ha burit kniv på ett av gymmen.

Enligt polisinspektör Johan Ekström genomfördes insatsen i förebyggande syfte.

– Det är svårt att redovisa någon statistik på försäljningen, men det är en stor inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Det ger en väldigt bra vinst och straffen är inte lika höga som vid försäljning av narkotika. Den grupp som använder steroider är vanliga arbetande personer som betalar bra för sig. Kan man ge sig på den här typen av brottslighet så stryper vi den organiserade brottsligheten och försäljning av narkotika, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisområde Storgöteborg.

LÄS MER: Polisen samarbetar med gymmen mot dopning

Göder organiserad brottslighet

Insatsen genomfördes mot såväl större kedjor som mindre källargym.

– Dopningen är mer utbredd än vad gemene man tror. Det kan man se på min sektion som handlägger grova dopningsbrott i Göteborg. Det finns ett stort antal som beställer eller försöker beställa.

– Vi tror att många beställer vi nätet, det finns många handlare via darknet. Mycket tillverkas även lokalt, där det finns kanaler och folk som säljer vidare. Att få tag på steroider är inte alls svårt.

Enligt Johan Ektström är pengarna som kommer från försäljning av dopningpreprat är en stor intäktskälla och finansierar annan brottslig verksamhet.

– Det är bra att allmänheten ser det vi gör och förstår syftet med insatserna. Det finns andra brott som påverkas i allra högsta grad av det här.

LÄS MER: Så blev gymmandet en svensk folkrörelse

LÄS MER: Henry, 84, startade Sveriges första gym i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.