Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Dopingtesterna minskar – svenska oron över ökat fuskande

När mästerskap efter mästerskap ställts in eller skjutits upp på grund av coronavirusets spridning uppstår nu ett nytt problem för idrotten. Detta när dopningstesterna minskar världen över.
– Jag hoppas att man ska lyckas fånga dem som har tagit chansen, säger skidskytten Sebastian Samuelsson till Expressen.

Det blev inget ishockey-VM, inget fotbolls-EM eller något sommar-OS den här sommaren. Detta efter att coronaviruset spritt sig över världen och idrottsevenemang efter evenemang antingen ställt in helt eller skjutits upp.

Som en följd av detta har nu ett nytt problem uppstått inom idrottsvärlden.

LÄS MER: 140 dopingavstängda kan nu tävla i OS

Detta när antalet dopningstester minskat rejält. I Ryssland och Spanien har man tagit beslutet att inte testa sina idrottare överhuvudtaget. I Sverige testas idrottare fortfarande – dock i en mycket mindre utsträckning än tidigare.

– Säkerheten för våra utövare och våra kontrollanter är ju det absolut viktigaste för oss nu - så vi har dragit ner rejält nu. Det är mycket mindre kontroller än vi hade planerat, säger Jenny Schulze, ansvarig för kontrollverksamheten hos Riksidrottsförbundet till Expressen.

LÄS MER: Anton Turkalj är göteborgaren som ska erövra världen

Samuelsson tror på ökad risk

Beskedet att flera länder helt slutat testa sina idrottare och att många länder skurit ner på testandet rejält är något som upprör de svenska idrottarna. Skidskytten, Sebastian Samuelsson, är säker på att flera idrottare nu ser sin chans när testandet upphör under en period.

– Jag tror definitivt det är en risk. Det är väldigt tråkigt, men jag hoppas och vill tro att när väl alla tävlingar kommer i gång igen, att man ska lyckas fånga dem som har tagit chansen nu, säger han till Expressen.

I Sverige har både brottaren, Jenny Fransson och löparen, Robel Fsiha, åkt dit i dopningstest och stängts av under året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.