Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Dopade sin 17-årige son – stängs av på livstid

Den tidigare proffscyklisten Teo Muis lurade sin son Jesse Muis, 18, att ta dopingklassade substanser. Nu stänger det nederländska cykelförbundet av Muis senior på livstid från att tävla och utbilda inom sporten.

Cyklisten Jesse Muis, då 17 år, stängdes 2015 av fyra år för att ha missat ett dopingtest efter en juniortävling - uppgav han själv. Men nu har det framkommit att Muis faktiskt testades då och att resultatet av provet innehöll spår av amfetamin och den anabola steroiden nandrolon. 

Men trots att han alltså testades positivt står det nu klart att hans avstängningen har halverats från fyra till två år. Anledningen? Att Jesse Muis inte själv dopat sig utan att hans pappa, Teo Muis, som också har varit hans tränare, ska vara den som är skyldig för fusket. 

Enligt The Mirror ska pappan, som själv var en stor cykelprofil på 1980-talet, ha fått sonen att ta preparaten utan att berätta om att de var förbjudna. Muis senior ska i stället ha fått Muis junior att tro att det var multivitaminer som han fick i sig. 

I ett utalande från KNWU, det nederländska cykelförbundet, står det klart att Muis den äldre därmed med omedelbar verkan kommer att stängas av på livstid från sporten.

"Han får inte på något sätt delta i tävlingar eller utbilda inom sporten", skriver KNWU. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.