Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jublade för tidigt. Tyngdlyftaren Izzat Artykov, Kirgizistan, blir av med sin bronsmedalj sedan han testat positivt för dopning.

Dopad skyller på fransk konkurrent

Tyngdlyftaren Izzat Artykov, Kirgizistan, tog brons i herrarnas 69-kilosklass, men blir av med sin medalj sedan han testats positivt för stryknin. Artykov hävdar sin oskuld – och skyller på att en medtävlare spetsat hans mat eller dryck med stryknin.

Vanligtvis används stryknin i råttgift, men i lagom stor dos kan substansen ha en uppiggande effekt – och är därför dopningsklassat.

Därför var beslutet att frånta Artykov bronspengen – och ge den till den fjärdeplacerade colombianen Luis Javier Mosquera – mest en formalitet när det visade sig att kirgizens urinprov innehöll spår av det otillåtna ämnet.

Artykov fick inget stöd för sin överklagan hos idrottens skiljedomstol Cas, men framhärdar sin oskuld och säger att han kommer att överklaga igen. Enligt den 22-årige atleten är han oskyldig.

- Jag misstänker att den franske tyngdlyftaren (Bernardin Kingue Matam) blandade dopning i mitt dricka eller i min mat, säger Artykov.

- Jag har aldrig dopat mig. Jag är chockad över det här beslutet.

Artykov blev den första medaljören i Rio-OS som avslöjats som dopad.