Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Domaren springer över 10 mil i Partille cup

Kasper Söndergaard, 24, springer över tre mil per dag som domare i Partille cup. Totalt sprang han nästan tio mil bara i gruppspelet och nu väntar slutspel. – Ju mer jag springer desto bättre blir min position på planen, säger dansken.

256 domare ser till att allting går rätt till innanför Partille cup-linjerna. Och även om de tävlande spelarna springer mycket så är det de gul- och limegrönklädda aktörerna som rör sig mest. Medan lagen spelar två eller tre matcher per dag blir det åtta eller nio för domarna.

En av turneringens rättskipare är 24-årige Kasper Söndergaard från Herning i Danmark, som gör sitt tredje år som domare i Partille cup.

Han har tagit för vana att använda en klocka som visar hur många meter han rör sig under träningar och matcher. Klockan sitter runt Kasper Söndergaards arm även under Partille cup-veckan och den visar att han springer nästan tre kilometer per match (2 x 15 minuter).

Under premiärdagen i tisdags klockade han sig själv på totalt 35 kilometer.
– Det är mycket. Tydligen springer jag en del under matcherna. Jag blev lite överraskad själv också när jag såg det, det är inget man tänker på under själva matchen, säger han.

Bättre koncentration

Normalt dömer Partille cup-domarna åtta eller nio matcher per dag, men Kasper Söndergaard har fått döma några extra matcher under turneringen. Exempelvis dömde han tolv matcher i tisdags. Det är en del av förklaringen till att det blev så många löpmeter.
– Bara med åtta matcher blir det mycket springande. Med tolv matcher blir det väldigt mycket.

Hur viktigt är det att springa mycket som domare?
– Äldre domare har mer rutin. Det är självklart viktigt att få rätt vinkel och ju mer man springer desto bättre blir positionen. Och om man är i bra form så blir man inte lika trött och kan man koncentrera sig bättre. Så det är viktigt.

Förutom civilingenjörsstudier dömer han både senior- och ungdomshandboll till vardags. Han är domare i den danska andradivisionen för herrar och förstadivisionen för damer.
– I en vanlig match hemma springer jag sex eller sju kilometer, inklusive uppvärmningen och matchen. Då är matcherna dubbelt så långa som Partille cup-matcherna också.

Hoppas döma en final

På fredagen börjar slutspelsmatcherna och sedan är lördag en ren finaldag. För två år sedan dömde Kaspar Söndergaard en av finalerna (i åldersklassen pojkar 16) på Heden Arena och det är en målsättning han har även i år.
– Jag tycker att jag är tillräckligt bra. Det är kul att döma slutspelet, det uppstår lite fler situationer och matcherna blir jämnare, säger 24-åringen.

Under tonåren deltog han fem gånger som spelare och vann turneringen en gång.
– Det var fantastiskt. Det är den största turneringen jag har vunnit.

Jag gissar att din främsta egenskap satt i benen?
– Jag sprang mycket. Jag var inte så elegant på planen men jag kunde ta en del smällar och jag kunde springa.