Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bosse Karlsson, domarbas. Arkivbild.

Domarbasen om tekniken: "Ska rätta tydliga fel"

Möjligheterna för fotbollsdomare att använda sig av videogranskning för att kunna ändra på domslut är något i grunden positivt. Det anser den svenska domarbasen Bosse Karlsson.

Videogranskningsverktyget gjorde premiär under U20-VM tidigare i år och har även använts i ett flertal träningslandskamper. Under Confederations Cup i Ryssland har möjligheterna för domare att ta del av reprisbilder bland annat gjort att ett flertal mål som först blivit godkända har dömts bort.

Det internationella fotbollsförbundet (Fifa) har tidigare varit positivt till att använda videogranskning. Fifas ordförande Gianni Infantino har till och med förordat att domare ska kunna använda sig av videogranskning i nästa års VM-slutspel

Men tidigare i veckan uttalade sig Fifas domarchef Massimo Busacca och medgav att "många saker borde förbättras". Det handlar bland annat om snabbare, tydligare kommunikation för att inte skapa förvirring.

"En konst"

Det tidigare efterlängtade hjälpmedlet är nu omdiskuterat, rentav ifrågasatt.

- Jag har inte sett så mycket, men jag vet vad det rör sig om. I instruktionerna från Fifa står det att det är tydliga fel som man ska kunna gå in och granska och rätta till, säger Bosse Karlsson, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté. Här gäller det att komma överens om vad som är tydligt och det är en konst att hitta det. Annars riskerar vi att hamna i ett läge där vi ska granska situationer som är 50–50 eller 60–40 där olika människor kommer att ha olika uppfattningar.

Sedan tidigare finns mållinjeteknologi, som kan avgöra om en boll har passerat mållinjen eller inte. Enligt Bosse Karlsson kan även offsidesituationer avgöras på samma sätt med stor noggrannhet och små risker för felbedömningar.

- Problemet är när man kommer till lägen där vi inte kommer att tycka likadant, då kommer någon part att känna sig orättvist behandlad. Fotboll är en bedömningssport. En armbåge till exempel, vad är det? Användes den som ett vapen eller som ett verktyg för att gå upp i luften?

Risk att tekniken missbrukas

- Det kommer att finnas situationer där alla tycker att det är jättebra med videogranskning och andra där det inte blir så bra.

Karlsson menar att det finns en risk att videogranskningen kan komma att missbrukas och att matchrytmen blir lidande av för många avbrott.

I Sverige är det i nuläget inte aktuellt med videogranskning i någon av de nationella serierna.

- Vi avvaktar. Vi kommer att samlas från domarkommittén vid den nordiska domarkonferensen sista helgen i augusti tillsammans med representanter från de andra nordiska länderna för att diskutera.

- Om det tas beslut längre fram att införa videogranskning så finns det redan väldigt bra tv-produktion på de allsvenska matcherna i Sverige, så vi skulle lätt kunna ta bort de tydliga felen i allsvenskan.