Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Mobärg. Arkivbild

Doldisen som kör för OS-medalj

Sandra Näslund är ett av de främsta svenska guldhoppen i Pyeongchang och Victor Öhling Norberg har vad som krävs för att vinna. Men håll koll även på doldisen Erik Mobärg, 20. Han vet vad han vill ha i OS – en medalj.

Mobärg visade i december att han i sina bästa stunder har kapaciteten att utmana sportens allra främsta. I Montafon nådde han finalen.

För de allra flesta är det en framgång att vara en av fyra som gör upp om segern. Mobärg var nöjd och belåten över att han nådde så långt. Men ingen vill bli fyra, som då. Prestationen gav emellertid en OS-biljett – och ett av säsongens stora mål prickades in tidigt.

När herrarnas skicross avgörs i Phoenix Snowpark i Bokwang den 21 februari hamnar fokus på Victor Öhling Norberg, den regerande världsmästaren och tidigare vinnaren av den totala världscupen. "VÖN" är ett av sportens affischnamn.

En av de snabbaste

Där är inte Mobärg – än. Men han hymlar inte om att han – trots den debutant han är – satsar på att nå prispallen.

På frågan vad som är ett bra OS för honom, svarar han snabbt och självsäkert.

- En medalj, så klart. Jag tror att jag har det i mig, att jag kan göra det. Det blir viktigt att känna att jag hör hemma där när jag kommer till OS. Egentligen är det som vilken tävling som helst, men ändå inte. Jag förväntar mig att jag ska göra mitt bästa, få ut den åkning som jag har i mig. Det har gått väldigt fort framåt. Jag kan vara en av de snabbaste i banan, säger han.

- Jag har rutinen som krävs för att ta mig till finaler och det har jag också visat. Däremot har jag inte varit bland de snabbaste i kvalåken.

Letar efter rätt balans

TT: Vad beror det på?

- Många saker. Jag tror att det är lite mentalt, att hitta det där att köra med full gas utan att hitta på för mycket. Det är svårt att hitta den balansen, mellan stabilt och aggressivt. Den gränsen tror jag att jag kan hitta. Jag kommer närmare och närmare.

En dag vill bli lika framgångsrik som landslagskompisen Öhling Norberg och vinna den totala världscupen.

- Det är målet på sikt. Att vinna världscupen är ett tufft mål, men jag tror att jag kommer att klara det i framtiden om jag håller mig skadefri.

Faran lurar alltid i skicross. En vurpa här och där ingår i arbetsbeskrivningen. Senast i Idres världscup råkade landslags- och OS-kollegan Viktor Andersson illa ut och skadade nyckelbenet, axeln och ryggen när han kraschade.

- Om jag kraschar vet jag hur jag ska jag göra eftersom jag kraschat sjukt många gånger i mitt liv. Det finns alltid ett säkerhetstänk. Jag måste vara säker på att jag klarar av det jag vill göra. Jag skulle inte dra i ett stort hopp och köra en trippelvolt. Då måste jag träna först. Jag förbereder mig oftast ganska väl om jag ska göra svåra saker, säger Mobärg.