Dmytro Pidrutjnyjs blev femma i VM-sprinten – efter tiden i armén

Dmytro Pidrutjnyjs senaste tolv månader har varit minst sagt speciella. Den ukrainska skidskytten gick direkt från OS in i den ukrainska armén.
På lördagen kom han femma i VM-sprinten i Oberhof.
– Det har varit ett väldigt svårt år för mig, för min familj och för mitt land, säger han till DN.

ANNONS
|

För snart ett år sedan invaderade Ryssland Ukraina. En vecka tidigare hade Dmytro Pidrutjnyj blivit 24:a i det sista OS-loppet i Peking.

Men i stället för att åka hem och ladda inför avslutningen av världscupsäsongen gick den ukrainska skidskytten med i armén.

Där blev han kvar till den 5 juni.

Fick träna med automatvapen

När hans konkurrenter i världscupen körde försäsongsträning fick Dmytro Pidrutjnyj träna på ett annorlunda sätt – med automatvapen.

– Vi lärde oss om armén, vapen, strategier... Vi sköt mycket med automatvapen. Det var något annat för mig, det var inte som idrott eller skidskytte. Det var farligt men en bra övning för mig, säger skidskytten till DN.

ANNONS

Men när världscupen drog igång i Finland i november förra året var Pidrutjnyj tillbaka i tävlingsspåret. Sedan dess har han visserligen inte setts till mycket då han gjort en meniskoperation vilket hållit honom borta från att tävla, men i lördagens VM-sprint var han tillbaka och slog till med en femteplats efter fullt skytte.

– Det var ett fantastiskt lopp för mig. Det är väldigt viktigt för mig att vara här – för mitt land, för vårt folk och för våra soldater som krigar, säger han.

IOK kan tillåt ryska och belarusiska idrottare

Ryssar och belarusier är portade från skidskytte-VM i Oberhof, precis som i många andra sporter. Men den internationella olympiska kommittén, IOK, har öppnat för att eventuellt tillåta ryska och belarusiska idrottare redan till sommar-OS nästa år.

– Om det händer så skulle det vara ett misstag för idrottsvärlden. Det skulle vara ett nederlag för världsidrotten, säger Dmytro Pidrutjnyj till DN.

LÄS MER:Ukrainska skidskytten Dmytro Pidrutjnyj tränade med automatvapen inför säsongen

LÄS MER:Hanna Öberg efter kritiken från SVT: ”Ganska tydligt vad vi får göra och inte”

LÄS MER:Elvira Öberg missar jaktstarten: "Är förkrossad"

LÄS MER:Öberg och Persson tog emot VM-medaljerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS