Mia Jalkerud har tungan rätt i mun inför den allsvenska premiären.
Mia Jalkerud har tungan rätt i mun inför den allsvenska premiären.

Djurgården siktar på SM-guld – om några år

Lagkaptenen Mia Jalkerud har sett blårandiga glädjescener i spåkulan. Inom några år ska Djurgården ta SM-guld.

ANNONS
|

Bortsett från luftslottet Tyresö som vann SM-guld 2012 har Stockholm haft det jobbigt i fotbollsallsvenskan under senare år.

Med början den här säsongen ska det bli ändring på det.

Efter två raka sjätteplatser är Djurgården – som under namnet Djurgården/Älvsjö vann allsvenskan två gånger i rad 2003–2004 – redo att utmana i toppen. Lagkaptenen Mia Jalkerud tycker att årets upplaga ser stark ut.

- Det är verkligen dags att bli topp tre, topp fyra. Det var några år sedan. Vi har stått och stampat länge och har åkt upp och ner under många år. Men nu har vi en bra mix. Vi har hittat spelare med spetsegenskaper, säger 28-åringen.

ANNONS

Enligt Jalkerud börjar effekterna av att Djurgården damfotboll slogs samman med herrsektionen för fyra år sedan att märkas på allvar.

Även om en hel del arbete återstår är organisationen tillräckligt stark för att klubben ska kunna ha ett topplag i damallsvenskan.

- Nästa steg är att se till att även damspelare kan tjäna pengar på sin fotboll. Vi är inte där än men förutsättningarna har verkligen förbättras gentemot tidigare. Jag ser en enorm utveckling, säger lagkaptenen.

Starka nyförvärv

Även materialet på planen är vassare än på länge.

Djurgården har visserligen tappat tongivande spelare – Katrin Schmidt slutade efter förra säsongen och Hallbera Gisladóttir flyttade hem till Island – men har också förstärkt ordentligt.

Bland annat kan Jalkerud, som förra säsongen slutade delad fyra i skytteligan på elva mål, räkna med understöd från landslagsmeriterade mittfältstrion Irma Helin från Linköping, Fanny Andersson från Kif Örebro och Malin Diaz.

Diaz, 24, återvänder till huvudstaden efter fyra säsonger hos premiärmotståndaren Eskilstuna.

- Hon ser bra ut. Hon har varit med länge trots sin inte så höga ålder och har ett väldigt skickligt spelhuvud. Hon kommer att hjälpa oss otroligt mycket, säger Jalkerud.

ANNONS

Ett gäng vinnarskallar

Djurgården har imponerat under försäsongen, inte minst i Svenska cupen där laget först vann sin grupp före fjolårets allsvenska fyra Piteå och sedan pressade Rosengård i semifinalen på bortaplan (1–2).

Gruppfinalen borta mot Piteå (1–1) var ett kapitel för sig. Matchen skulle ha börjat klockan 14 men Djurgårdens flyg blev inställt och inte förrän långt in på tilläggstiden strax före 22.30 kunde Ingibjörg Sigurdardóttir nicka in bollen som gav avancemang.

Mia Jalkerud menar att insatsen i Arcushallen säger en hel del om årets Djurgården.

- Vi fick verkligen ett kvitto på att vi kan utmana i toppen. Vi förstod vad vi är kapabla till och vad vi kan göra tillsammans. Det är vinnarskallar som står där ute, säger hon.

TT

Fakta: Stockholmslagen i allsvenskan

Stockholmslagens placeringar i fotbollsallsvenskan de senaste tio åren.

2017: 6) Djurgården, 7) Hammarby.

2016: 6) Djurgården.

2015: 11) Hammarby, 12) AIK.

2014: 10) AIK. Tyresö uteslutet efter konkurs.

2013: 2) Tyresö.

2012: 1) Tyresö, 11) Djurgården, 12) AIK.

2011: 4) Tyresö, 8) Djurgården, 11) Hammarby.

2010: 4) Tyresö, 8) Djurgården, 10) Hammarby, 12) AIK.

2009: 6) Djurgården, 8) AIK, 9) Hammarby.

2008: 4) AIK, 5) Djurgården, 8) Hammarby.

ANNONS