Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Novak Djokovic är klar för final i Wimbledon.

Djokovic till final efter maratondrabbning

Över två dagar. Över fem timmar. Till slut fick Novak Djokovic sin finalplats. Den långa semifinalsdrabbningen mot Rafael Nadal slutade 6–4, 3–6, 7–6, 3–6, 10–8 i serbisk favör.

Efter att ha spelat till midnatt under fredagen så var det först under lördagen det skulle avgöras vem som skulle få spela Wimbledonfinal på söndag. Novak Djokovic eller Rafael Nadal?

Inför återupptagandet av stjärndrabbningen på Wimbledons centercourt så var det serben Djokovic som hade övertaget i antalet set (2–1).

Med andra ord var det en Rafael Nadal som var tvungen att ta hem båda de återstående seten för att kunna ta sig till en Wimbledonfinal.

Det första tog han hem med 6–3.

Det andra blev, som om inte matchen i sig redan var tillräckligt lång, långdraget.

"Svårt att beskriva"

Efter över fem timmar, uppdelat på två dagar, så var de två kombattanterna uppe i 7–7 i det sista setet.

När Djokovic fick matchboll vid ställningen 8–7 såg det kanske ut att avgöras till slut. Då gör Nadal en av turneringens våghalsigaste, och vackraste, stoppbollar och matchen fortsatte.

Men vid 9–8 fick Nadal inte bara en, utan tre matchbollar, mot sig.

Då kunde inte ens Franska mästerskapsmästaren resa sig ännu en gång. Nadal slog utanför, och Djokovic kunde sträcka armarna i luften.

- Jag får lite av en flashback på mina senaste 15 månader. Allt jag gjort för att komma hit och nu slå en av världens bästa spelare efter en av de längsta matcher jag spelat, över två dagar. Det är svårt att beskriva känslorna, säger Djokovic till Eurosport.

Maratonmannen Anderson

Serben får dock ladda om fort. Redan i morgon (söndag) väntar finalen. En liten tröst för segraren är att även finalmotståndaren, sydafrikanen Kevin Anderson, har fått slita rejält och länge för finalbiljetten.

I kvartsfinalen mot storfavoriten Roger Federer vände han 0–2 och matchboll mot sig till seger med 3–2 och 13–11 i sista set. I efterföljande semifinal blev det sju resor värre när han efter över sex och en halv timmes spel besegrade John Isner, USA, med 26–24 i femte avgörande set.

Och nu – final.

- Förhoppningsvis ska vi till att börja med kunna orka spela, säger Djokovic med ett skratt.

Rättad: I en tidigare version saknades ett set i ingressen.