Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Novak Djokovic vid ett servegenombrott i söndagens final.

Djokovic tackar bergsbestigning för Openseger

Med siffrorna 6–3, 7–6 (7–4), 6–3 har Novak Djokovic tagit sin tredje US Open-titel. Serben tackar berget som också inspirerade konstnären Paul Cézanne för segern.

Efter att ha vunnit både Wimbledon och US Open är Djokovic uppe i 14 grand slam-titlar. Det innebär att han i och med söndagens seger över argentinaren Juan Martín del Potro delar tredjeplatsen med Pete Sampras i de största turneringarnas maratontabell.

Bara Roger Federer (20) och Rafael Nadal (17) är värre.

- Jag vill säga: Pete, jag älskar dig, du är min idol, hälsar Djokovic i sitt tacktal efter finalen i New York.

"Resten är historia"

Scenförändringen är total från i februari, då han tvingades operera en krånglande armbåge. Och så sent som i juni, då han åkte ut i kvarten i Franska öppna, var han osäker på hur återhämtningen gick. Men så besteg han och hustrun Jelena ett berg.

Inte vilket topp som helst heller – Mont Sainte Victoire i södra Frankrike är känt för att ha inspirerat Cézanne till en hel serie målningar.

- Vi satte oss ned och tittade på världen från det perspektivet, säger han till medierna i Queens om stunden på bergets topp.

- Jag tänkte på tennis, tänkte på känslorna som tennis utlöser hos mig.

- Resten är historia vad gäller resultat.

Ja, i juli vann han Wimbledon. I augusti stod han som mästare i Cincinnati. Och nu alltså US Open.

20 minuter

Finalen på Arthur Ashe Stadium var av mer standardsnitt än damernas skandalomsusade motsvarighet i lördags.

Matchen började jämnt, men sedan Djokovic brutit till 5–3 tog han setet lätt.

Och i andra set, som bland annat innehöll ett 20 minuter långt game, blev det som många gånger tidigare i det kvava sommarvädret i Queens uthålligheten som avgjorde. När Djokovic tog hem tie-breaket såg del Potro väldigt trött ut.

Argentinaren hittade i och för sig energi nog att bryta tillbaka till 3–3 även i tredje set, men när Djokovic då bröt motståndarens serve en gång till var saken klar.