Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Novak Djokovic kan spela i ATP-turneringen i Dubai i slutet av februari. Arkivbild.
Novak Djokovic kan spela i ATP-turneringen i Dubai i slutet av februari. Arkivbild. Bild: Mark Baker/AP/TT

Djokovic kan spela i Dubai efter vaccinbråket

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, verkar vara revanschsugen.
Efter att under uppmärksammade former ha utvisats precis före Australian Open är serben enligt uppgifter anmäld till ATP-turneringen i Dubai i slutet av februari.

Det är en dryg vecka sedan världsettan i tennis, Novak Djokovic, förlorade visumkampen efter vaccinationskontroversen inför Australian Open, och utvisades från Australien.

Nu verkar serben, som därmed missade årets första grand slam-turnering och chansen att bli historisk som den förste herrspelaren att vinna 21 grand slam-titlar, ha bestämt sig för vilken nästa turnering blir.

Enligt uppgifter, närmare bestämt läcka startlistor, är han anmäld till ATP-turneringen i Dubai i slutet av februari.

Huruvida Djokovic kan delta i nästkommande grand slam-turnering, Franska mästerskapen i maj, är fortfarande osäkert. Den franska regeringen ändrade sin hållning kring vaccinering av idrottare kort efter beskedet om att Djokovic utvisats – och kräver nu full vaccination.

– Mycket kan hända till i maj, men det kommer inte att ges några undantag, har det franska idrottsdepartementet sagt om tennisturneringen på Roland Garros i Paris.

Djokovic är ovaccinerad och har varit öppet kritisk till vaccinationskraven på andra turneringar – däribland Australian Open, som han till sist inte tilläts tävla i trots att han tilldelats medicinsk dispens.

Bakgrund: Novak Djokovic och Australian Open

För att tennisstjärnorna skulle släppas in i Australien krävdes att de var dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic inte är. Undantag medges vid medicinsk dispens och ett sådant ansökte serben om, och fick.

Motiveringen var att han nyligen testats positivt för coronaviruset. Och enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kunde man få dispens om man till exempel testats positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte dispensen.

Världsettan överklagade beslutet. När rätten i Melbourne fattade beslut i frågan ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför ut ur karantänen, återfick sitt visum och kunde fortsätta uppladdningen inför turneringen.

Men bara dagar senare drog den australiska regeringen in Djokovics visum för andra gången. Mindre än ett dygn före turneringsstart beslutade den federala domstolen att Djokovic inte har rätt att vistas i landet och han flögs hem till Belgrad.