Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Pettersson och Daniel Ståhl dök upp i Friidrottens hus under måndagen, inför onsdagens Diamond League-tävling i Bryssel.
Simon Pettersson och Daniel Ståhl dök upp i Friidrottens hus under måndagen, inför onsdagens Diamond League-tävling i Bryssel. Bild: Olof Ohlsson

Diskushjältarna på blixtvisit i Göteborg – efter SM-duellen

Under måndagen gästspelade två färska OS-medaljörer i Friidrottens hus – och hyllade anläggningen.
– Det är en extremt bra hall. Gymmet är ikoniskt, säger Simon Pettersson, 27.

Det har gått exakt en månad sedan diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson fullbordade en första svensk friidrottsdubbel i OS-sammanhang sedan 1948, då i London, nu i Tokyo. Efter några dagars firande återupptogs tävlande för de båda OS-medaljörerna som i helgen deltog i friidrotts-SM på Ryavallen i Borås.

För Daniel Ståhl innebar det ett nytt guld i diskus – och personligt rekord (19.47) och en andraplats i kultävlingen. Simon Pettersson slutade tvåa i diskustävlingen bakom sin ständige kombattant och vapendragare.

LÄS MER: Överlägset SM-guld för Ståhl

– Äh, jag hade förväntat mig lite mer ändå. Det var en bra känsla, men inte riktigt de resultaten som jag riktigt hoppades på. Det känns som att formen fortfarande är bra efter OS, säger Simon Pettersson.

”Han blir svår att slå”

Mellan SM i Borås och onsdagens Diamond League-tävling mellanlandade de båda OS-hjältarna i Göteborg för ett viktigt träningspass inför säsongsavslutningen.

För båda återstår fem tävlingar, onsdagens Diamond League i Bryssel, helgens Finnkamp i Stockholm, nästa veckas Diamond League-final i Zürich, en gala i Zagreb 14 september, följt av Castorama 17 september.

Frågan är i hur många Simon Pettersson klarar av att besegra sin mer meriterade landslagskompis.

– Haha! Han är i bra form nu. Det kommer bli svårt att slå honom, tror jag. Jag ska göra mitt bästa, säger Simon Pettersson

Tar du rubbet eller har Simon en chans, Daniel Ståhl?

– Jag underskattar ingen. Jag ska bara in och göra mitt jobb så får vi helt enkelt se vad det blir för längd och resultat. Alla får gärna slå mig om de vill, säger han.

”Jag gillar när det finns själ i grejorna”

Hallen i Göteborg får höga betyg av de båda OS-medaljörerna.

– Jag har tränat här en del till och från. Det är en extremt bra hall, tycker jag. Det finns det man behöver. Gymmet är lite ikoniskt. Jag gillar när det finns lite själ i grejorna – och det gör det verkligen där inne. Ett kul ställe att träna på, säger Simon Pettersson.

Daniel Ståhl:

– Vi behövde någonstans att kasta innan resan till Bryssel och lyfta och så har vi kontakter i Göteborg. Man har varit här en del. Göteborg är bra, det är en trevlig stad, säger sommarens guldmedaljör.

LÄS MER: Miljonavtal för Duplantis och Ståhl

Simon Petterssons OS-silver överraskade många – frågan är vad det betyder ekonomiskt för fortsättningen av hans karriär.

– Än så länge har jag inte sett någon jätteeffekt av det. Men förhoppningen är väl att det ska bli något mer än vad det har varit tidigare. Man vet aldrig. Det är en tuff marknad. Det är många som slåss om de där kontrakten.

Efter säsongen väntar utvärdering och planering för Daniel Ståhl, men först ett par veckors semester.

– Jag har jobbat för det här i tio år och har haft mentalt hög press de senaste fem åren. Alla kom fram snackade om att jag skulle vinna guld och bara ”göra ett enkelt kast”. Att höra det varje dag är inte så enkelt.

Slutresultatet kunde inte bli bättre. Succén var ett faktum.

– Det är helt underbart att vara både världsmästare och olympisk mästare.

LÄS MER: Den oväntade silverhjälten Simon Pettersson

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.