Djurgården jublar efter segern.

Dif vände trenden efter målvaktsbyte

Efter tre raka förluster var Djurgårdens tränare Pelle Olsson less på att förlora. Så han satte in 25-årige Hampus Nilsson i målet – för med honom har Djurgården aldrig förlorat i allsvenskan.

|

På tre säsonger i Djurgården hade det bara blivit två starter i allsvenskan för andramålvakten Hampus Nilsson. Och även när den allsvenska säsongen 2016 sparkade igång var det den norske 36-åringen Kenneth Høie som fick förtroendet från Pelle Olsson.

Men i omgång sju, efter tre raka Dif-förluster, fick veteranen alltså stå åt sidan.

- Det var en känslomässig styrning från tränarhåll. Det var läge att få in en målvakt som inte varit med om de här förlusterna, förklarar Dif-tränaren Pelle Olsson efteråt.

Dukade upp bjudbuffé

Hampus Nilsson har inte vaktat målet i en enda Dif-förlust i allsvenskan – och på måndagskvällen tackade han för Olssons förtroende genom att spika igen hemmamålet i 3–0-segern mot ett förvisso relativt uddlöst Östersund.

Efter den stabila insatsen vill 25-åringen nu förstås fortsätta stå.

- Det känns som att ska mycket till om han (Pelle Olsson) ska byta målvakt igen. Man brukar väl säga att man inte ändrar ett vinnande lag, säger Hampus Nilsson själv efter segern.

Moon sänkte förra laget

Framåt tog Djurgården kliniskt tillvara på att gästerna från Jämtland var på sitt allra mest givmilda humör i inledningen. Efter en kvart dukade bolltrillande Östersund fram en bjudbuffé av sällan skådat allsvenskt snitt – och hemmalaget utnyttjade gästernas misstag skoningslöst genom att göra 1–0 och 2–0 inom två minuter.

Först skickade Moon Seon-Min – som kom till Djurgården från just ÖFK förra sommaren – upp 1–0 i det bortre krysset med en drömträff efter en kort hörnvariant. Direkt därpå fick Sam Johnson stänka dit säsongens sjätte mål i det andra krysset, efter att gästerna skänkt bort ett gyllene kontringsläge.

Ranégie punkterade med drömträff

I andra halvlek kunde också Mathias Ranégie punktera matchen genom att smälla dit 3–0 med kvällens tredje kryssträff; prestigeförvärvets första spelmål i årets allsvenska.

- Rakt upp i krysset bara! Nej, men jag gör inte såna mål varje dag, säger Ranégie.