Magdalena Eriksson, vinnaren av Diamantbollen 2020, under den digitala galan 'Fotbollsåret 2020' i TV4.
Magdalena Eriksson, vinnaren av Diamantbollen 2020, under den digitala galan "Fotbollsåret 2020" i TV4. Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån/TT

Första Diamantbollen: "Aldrig varit bäst på nåt"

Chelseas Magdalena Eriksson tilldelas Diamantbollen 2020. Den 27-åriga mittbacken får svensk fotbolls finaste pris för första gången i karriären.
– Jag har aldrig varit bäst på någonting. Eller jag har kanske varit bäst på att träna, säger hon.

ANNONS

Hon var länge mittbacken som tvingades ut till vänsterkanten. Det skedde av konkurrensskäl – omgivningen har ofta kryllat av skickliga mittlås – men också på grund av hennes förmåga att göra ett gediget dagsverke oavsett position.

Nuförtiden spelar Magdalena Eriksson nästan alltid mittback. Och det beror helt enkelt på att få spelare i världen är lika bra som henne i den centrala försvarsrollen. På tisdagens fotbollsgala fick hon det också svart på vitt. Först prisades hon som årets back och lite senare tilldelades hon också det allra finaste priset på damsidan: Diamantbollen.

"Kraftfull auktoritet"

"Sydsvenskans och Svenska fotbollförbundets Diamantbollen går 2020 till en hängiven, passionerad och noggrann back av yttersta världsklass som alltid gör allt för bli ännu bättre. Hon är en kraftfull auktoritet, en given ledare inte bara i landslaget, utan också som lagkapten för en av Europas allra största klubbar i en av världens tuffaste ligor", lyder motiveringen.

ANNONS

– Det är svårt att beskriva hur man mår. Jag är inte en spelare som kanske har drivits av individuella priser, det har aldrig varit en dröm så, säger Eriksson.

– Men det känns jättekul såklart, det är otroligt stort. Men jag tror att det är en sådan här grej där man förstår hur stort det är om ett tag kanske. Just nu känns det bara overkligt.

Magdalena Eriksson inledde fotbollslivet i Enskede men tog sina första steg i seniorkarriären i två andra Stockholmsklubbar: Hammarby och Djurgården. Det första stora genombrottet kom dock i nästa klubb, Linköping, där hon spelade i fyra år och vann SM-guld 2016.

Men det är under de senaste åren som hon har tagit klivet in i världseliten och utvecklats till en av fotbollsvärldens allra främsta mittbackar.

"Min absoluta styrka"

När hon sommaren 2017 lämnade allsvenskan och Linköping för en flytt till England och Chelsea, var hon fortfarande inte någon stor stjärna. Vid den tidpunkten var hon till exempel långt ifrån självskriven i startelvan i det svenska landslaget. Men sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten hösten 2017 har hon vuxit ut till en nyckelspelare, och numera är hon en av de mest givna startspelarna.

Lika uppskattad är hon i klubblaget. Under sina tre år i London har hon redan vunnit ligan två gånger och FA-cupen en gång. Förra året tog hon dessutom över lagkaptensbindeln och så sent som för två veckor sedan skrev hon på ett nytt kontrakt som binder henne till klubben fram till 2023.

ANNONS

Men hon har inte fått något gratis, säger hon.

– Jag har aldrig varit bäst på någonting. Eller jag kanske har varit bäst på att träna. Jag har varit den som alltid har jobbat stenhårt varje träning och alltid velat bli bättre. Jag har alltid haft en kärlek till sporten som har gjort att jag har haft det här drivet, och det har jag fortfarande, säger Magdalena Eriksson.

– Och även om jag är 27 år så är det drivet nästan större än någonsin, det känns bara som att det växer och växer. Det är det som är min absoluta styrka.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Magdalena Eriksson

Född: 8 september 1993 (27 år) i Stockholm.

Bor: London, England.

Klubb: Chelsea.

Position: Mittback.

Tidigare klubbar: Linköping (2013–2017), Djurgården (2012), Hammarby (2011).

A-landskamper/mål: 66/8.

Meriter: VM-brons 2019, två ligatitlar med Chelsea, en seger i FA-cupen, ett SM-guld med Linköping.

Aktuell: Tilldelades på tisdagskvällen Diamantbollen och utsågs till årets back.

Fakta: Senaste vinnarna av Diamantbollen

2020: Magdalena Eriksson

2019: Caroline Seger

2018: Nilla Fischer

2017: Kosovare Asllani

2016: Hedvig Lindahl

2015: Hedvig Lindahl

2014: Lotta Schelin

2013: Lotta Schelin

2012: Lotta Schelin

2011: Lottas Schelin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS