Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maja Nilsson gick till final i sitt första OS – finalen går på lördag.  Bild: JOHANNA LUNDBERG
Maja Nilsson gick till final i sitt första OS – finalen går på lördag. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Detta hände i Tokyo medan du sov

Godmorgon Sverige! Medan du och resten av vårt land sov pågick OS i Tokyo. Här får du reda på det viktigaste som hände i natt – och vad du har att se fram emot under dagen som kommer.

I natt

Kanotisterna utan medalj

Till final gick både Linnea Stensils och Petter Menning på ett imponerande stabilt vis. Men väl där blev det tufft. Stensils paddlade in som femma på damernas 500-metersfinal, Menning blev sexa på herrarnas 200 meter. Klart godkända insatser av svenskduon – trots medaljmissarna.

”Oski” föll pladask

Nej, Sveriges hopp Oskar Rozenberg fick ingen vidare start på sitt OS-äventyr. I svensk skates första framträdande ramlade 24-åringen från Malmö i alla sina tre åk – och hamnade därmed utanför topp åtta som krävdes för en plats i finalen.

LÄS MER: Och Sverige tar silver i silverskeds-OS!

Öis-hopparens succé

Maja Nilsson har gått som tåget under säsongen och klarade OS-kvalhöjden i sommarens sista tävling inför Tokyo. Väl här visade Öis:aren att hon inte bara var med för att se och lära. 21-åringen klarade 1,95 i sista försöket och knep därmed en finalplats. För Erica Kinsey, som är i andra änden av sin karriär, räckte 1,93 inte till final.

Brottningsbesvikelse för Mattsson

Nja, Sverige och kampsport har inte varit någon vidare kombination här på OS. I dag var det brottaren Sofia Mattsson som fick respass mot storfavoriten från Indien Vinesh Phogat. Nu hoppas Mattsson ta sig till en bronsmatch via återkval.

LÄS MER: Duplantis om familjen: ”Utan dem är jag ingenting”

På schemat

Guld på gång

Perseus Karlström, Sveriges ensammaste elitidrottare, går för guld i 20 kilometersklassen som startar 09.30 svensk tid. I cirka 80 minuter kommer världseliten vara ute och kämpa mot trötthet och värme. Karlström kommer i princip gå runt i en dräkt av is för att kyla ner kroppen. Svensken är tvåa på världsrankingen – och ett fint guldhopp att hålla tummarna för.

LÄS MER: Den här sporten är Armand Duplantis

Klättring av klass

Sportklättring gör debut på OS och under dagen hålls final i snabbhetsklassen för herrar. Ett finger kan fälla avgörandet i denna dramatiska sport. Start 10.30. Ingen svensk har kvalet in, tyvärr.

Efter ”krigszonen” – final i stav

Kvalet beskrevs som en ”krigszon” av Angelica Bengtsson. Ösregn gjorde hoppningen närmast omöjlig i perioder. Men svenskan, som har ett stökigt år bakom sig, tog sig vidare och är nu en av 15 finalister. Förhandsfavorit är ryskan Anzhelika Sidorova. Hoppningen börjar klockan 12 .

LÄS MER: Friidrotten har fått sin frälsare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.