Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Det vore katastrof om det här kom fram"

Marcus Ericsson är inte längre kvar inom formel 1. Men nu går motorprofilen Janne Blomqvist ut i Viasat Motors F1-podd med nya uppgifter kring svenskens insatser.
– Det vore katastrof om det här kom fram, säger han.

Det blev fyra år i formel 1 för svenske Marcus Ericsson innan han fick lämna sporten. Första året var det för Caterham han körde innan han tog steget över till Sauber. Men i september fick Ericsson besked att han inte skulle få vara kvar hos Sauber.

Istället gick förarplatserna till Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen. Istället blir det IndyCar för Ericsson som även kommer vara tredjeförare för Sauber.

Nu berättar motorsportreportern Janne Blomqvist att det finns uppgifter som pekar på orättvisor för Marcus Ericsson. Enligt Blomqvist ska Ericsson inte haft samma material som stallkamraten.

– Jag har fått vittnesmål som tyder på att det inte går rätt till, att det är olika helt enkelt. Varumärket såg inte så starkt ut, och något behövde göras. Varumärket är alltså Charles Leclerc. Men det tar ingenting ifrån Leclercs prestation, för han är väldigt duktig, säger Blomqvist Viasats F1-podcast.

"Kan inte avslöja källorna"

Men särskilt mycket mer vill inte Blomqvist gå in på med risk att bränna sina källor.

– Det blev aldrig någon ”fair fight”, man har aldrig varit rättvist behandlade. Du har inte kontroll till hundra procent på din prestation i formel 1. Har du inte supporten från de här 30 personerna runt bilen, hur ska du då kunna prestera? Indicierna som jag har haft och vet finns, som inte går att redovisa på det sätt som jag skulle vilja. Jag kan inte avslöja de källorna.

Att Marcus Ericsson inte skulle haft samma förutsättningar som stallkamraten ska vara något som inte ens alla i teamet känner till, enligt Blomqvist.

– Inte ens alla inom Sauber vet vad som pågår. Det sämsta som kunde hända vore om det här kom fram, det vore en jätteskandal. Det är så sjukt, säger Blomqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.