Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förutsättningarna under coronakrisen öppnar upp för kreativa lösningar – där är lördagens virtuella Göteborgsvarv ett exempel. Bild: Bildbyrån/GP
Förutsättningarna under coronakrisen öppnar upp för kreativa lösningar – där är lördagens virtuella Göteborgsvarv ett exempel. Bild: Bildbyrån/GP

Fredrik Östberg: Det våras för kreativiteten

Det finns inget ont som inte heller för någonting gott med sig.
I denna dystra tid vi nu befinner oss i så är det åtminstone en sak som verkligen frodas: kreativiteten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det ligger någonstans i människans natur att hitta vägar framåt, hur motigt det än är. Hon hittar snirkliga och smarta lösningar på problem som uppstår och anpassar sig snabbt till nya förutsättningar.

Under de senaste månaderna har vi sett otaliga exempel på det. Allt från digitala after works med tusentals deltagare till repriseringar av Sveriges matcher från VM 1994.

Under lördagen kommer du kunna ta del av ett sådant exempel när vi på Göteborgs-Posten sänder en unik upplaga av Göteborgsvarvet.

Det handlar om ett helt virtuellt lopp som startade i går och pågår under hela helgen där varje deltagare kommer att kunna genomföra sitt eget varv, på valfri plats i världen.

I GP:s sändning kommer vi fokusera på en enskild löpares jakt på en bra tid över 21,1 kilometer. Med hjälp av kommentatorer och tekniska hjälpmedel kommer vi på ett unikt sätt kunna följa och få en inblick i löpartalangen Suldan Hassans första Göteborgsvarv.

I stället för att följa tusentals löpare följer vi i dag en. Det känns konstigt men också spännande och inspirerande att testa någonting helt nytt.

En förändrad sportbevakning

På en sportredaktion som nu under en längre period inte haft några matcher eller mästerskap att rapportera om så har vi också, likt Göteborgsvarvet, tvingats ställa om.

När evenemang efter evenemang föll bort eller sköts upp ställde vi oss frågan: Vad gör vi nu egentligen?

Sportjournalistik är speciellt eftersom vi hela tiden har ett spelschema att förhålla oss till. I vanliga fall skriver vi förstås även om saker som inte direkt relaterar till vad som sker på planen. Matchbevakning och allt kring det är dock en väsentlig del av det vi gör varje år och en slags grundpelare i alla sportredaktioners planering.

Vi skissade på planer för ett EM i fotboll, ett OS i Tokyo, fotbollspremiärer på elit- och lokalnivå, SM-slutspel i ishockey och handboll, Gothia- och Partille Cup.

Ja, listan kan göras väldigt lång. Nu återstår inget, kalendern är tom.

I stället har vi fått fokusera på annat. Självklart handlar mycket av bevakningen fortsatt om coronavirusets inverkan på idrotten på olika vis, men vi har även valt att lägga kraft på andra saker. Där sticker några exempel ut lite extra.

Ett ämne som engagerar

Historien om pojklaget från Kärra IF, där en grupp föräldrar tyckte träningen för sina nioåringar var undermålig och bröt sig loss och i stället bildade "Kärra Dragons", är ett sådant exempel.

Även texterna om det nystartade pojklaget Athletic FC som gör succé på planen men som också kritiseras för sina metoder har visat sig engagera många av er läsare.

På ämnet ungdomsidrott utlovar vi ännu mer intressant läsning de kommande veckorna.

Vi har även funnit tid till andra projekt som har varit svåra att hinna färdigställa. Som fotbollsreporter Linus Peterssons helt unika kartläggning av allsvenska spelare destinationer när de lämnar svensk fotboll. Mycket intressant läsning för fotbollsälskaren som vill fördjupa sig.

Vi har även lagt resurser på att att fram guide-material. I tider där det är svårt att komma ut och idrotta har golfen fått sig ett uppsving. Många tar sig ut till banor i Göteborgsregionen och det perfekta komplementet till det är utan tvekan den otroligt utförliga golfguide som kommer publiceras i söndagens pappers-GP och som redan nu finns att läsa på gp.se – där finns allt du behöver veta om alla banor i vårt närområde.

För att summera. Vi på GP-sporten har, precis som alla andra, fått hitta vägar framåt i denna problematiska tid och det är kul att se att de idéer vi kläckt ur oss också verkar uppskattas av er läsare.

Det är för er vi gör detta och vi vill rikta ett stort tack för att ni är med oss på resan!