Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skidskytten Sebastian Samuelsson på en pressträff i Sweden Arena dagen efter hans överraskande OS-silver.

Det svenska huset mitt i OS-festen

De svenska skiddrottningarna har varit här – och snart kommer kungaparet. Välkommen till 15-miljonerssatsningen Sweden Arena. Det svenska huset mitt i OS-festen.

Det vajar blågula flaggor på taket och på altanen står en älgfigur i trä. I köket går det att beställa köttbullar.

Här, vid foten av skidbacken i Yongpyong och bara ett par kilometer från OS-arenorna i Pyeongchang, ligger Sweden Arena.

Det är första gången Sverige har ett eget OS-hus. Eller ja, det beror på om man räknar "soppköket" i Lillehammer 1994.

"Go känsla"

- Soppa var vad vi fick servera utan avancerade tillstånd. Sedan dess har vi sökt olika möjligheter för att skapa en svensk samlingsplats, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté SOK.

Budgeten för Sweden Arena är 15 miljoner kronor. Sponsorer står för finansieringen och Reinebo understryker att de sportsliga satsningarna inte påverkas.

- Den här gången får vi ihop det. Det kommer inte att bli några pengar över. Tanken är att vi ska tjäna pengar på det här i framtiden, säger Reinebo.

Kungaparet på besök

SOK använder huset för allt från presskonferenser med idrottare till medaljfiranden, sponsormiddagar och aktiviteter kopplade till en eventuell ansökan om vinter-OS 2026.

Senare under OS kommer dessutom kung Carl Gustaf och drottning Silvia på besök för ett mingel arrangerat av svenska ambassaden.

- Det är roligt. De är väldigt entusiastiska supportrar, säger Peter Reinebo om kungaparet.

I samma område har tunga vintersportnationer som USA, Österrike och Schweiz sina – betydligt större – hus.

- De har andra muskler, deras turistföreningar är med och jobbar. Vi är inte riktigt där än, men tittar på det i framtiden.

TT: Är du nöjd?

- Det är en go känsla. Men jag tycker att vi ska stänga dörren där borta för det blir jäkligt kallt, säger Reinebo och pekar bort mot en skjutdörr.