Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"En sommar utan nya Gothia cup-minnen kan få oss att fundera över de vi redan har", skriver GP:s Joel Tivemo. Bild: Bildbyrån

Joel Tivemo: Det stod 16–0 men jag jublade ändå

Gothia cup ställs in.
En sommar utan nya Gothia cup-minnen kan få oss att fundera över de vi redan har.
Och varför de är så starka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi ledde med 16–0. De finska motståndarna var både urusla och jättekorta. Skatås konstgräsplan var hård som betong. Bollen letade sig fram till mig på bortre stolpen och med en enkel bredsida gjorde jag det direkt avgörande 17–0. Jag sprang ut mot hörnflaggan, gjorde någon inövad målgest och skrek högt. Det var min första match i Gothia cup.

Många av de starkaste minnen jag och mina kompisar från tonåren delar utspelas på planer likt Skatås runt om i Göteborg. Jag minns kvartsfinalen mot de brasilianska barnhemsbarnen på Heden som direktkommenterades (det kändes som det var 10 000 personer på läktarna), jag minns fnittriga samtal med ett flicklag från Blekinge, jag minns vår tränares (stenhårda) morgongymnastik, jag minns en mosad banan under en madrass, jag minns smeknamn och tårar och en boll på en hand som förstörde en sommar. Jag minns hur till och med jag, som ofta satt på bänken, kunde känna mig som fotbollsproffs.

Minnena från somrarna på Heden är några av de starkaste jag har från de där åren.

LÄS MER: Gothia Cup ställs in

Året 2020 skapar också starka minnen. Spräckta drömmar, uppskjutna planer, försenad förväntan. För de som drabbas hårdast av virusets våld: rädsla, isolering, död.

Det är klart att det var helt omöjligt att genomföra en turnering vars hela kärna är att folk från hela världen ska mötas när myndigheterna viktigaste budskap är att vi ska distansera oss från varandra. Det är klart att det var helt omöjligt när världens flyg står still, när klubbar blöder och mammor och pappor behöver vara kvar på jobbet.

– Det som ingen trodde kunde hända har hänt, sa Dennis Andersson.

LÄS MER: Hårda slaget – tappar intäkter på nära 100 miljoner

Man väntade så länge det gick. Sedan gick det inte längre. Ett första inställt Gothia cup kan liknas vid ett första B för eleven som alltid fått A på allt. Sedan 80-talet har Dennis Anderssons nallebjörnsleende varit synonymt med obruten framgång. Gothia cups kurva har varit allt annat än platt.

Det är såklart svårt att känna så nu, men kanske kan ett hack i kurvan vara positivt i längden? Kanske kan pausen ge ledning och personal ett tillfälle att fundera över varför de kommer sakna sommarens turnering, och göra allt de kan för att fokusera på att göra just det så bra som möjligt till nästa sommar?

LÄS MER: Partille Cup ställs in

Att Gothia cup ställs in fick i alla fall mig att fundera på varför minnena därifrån etsat sig fast så starkt. Varför jublade jag så högt trots att matchen mot finnarna sedan länge var avgjord? Varför tog jag med handen när bollen uppenbarligen var på väg till inspark?

Jag var väl ung och dum och glad. Så som man är på Gothia cup.