Det obegripliga kan följas av det hittills största

Det är långt till pengarna, men nära en framgång. En seger mot AZ Alkmaar i kväll är i nivå med den mot Sparta Prag 2013, Häckens hittills största Europaframgång. Fixar Hisingsklubben det utan sin viktigaste spelare? Jag skulle säga att det nästan är sannolikt.

ANNONS
|

Inför avgörandet i kväll går det dock inte att komma förbi Alexander Jeremejeff och missen att registrera honom för spel till mötet med AZ. Skuldfrågan är redan avhandlad. Det var den mänskliga faktorn som ställde till det. Rutinerna har setts över. Det skulle inte kunna ske. Det ska aldrig kunna hända igen.

Som alltid handlar det om att fokusera på det som går att påverka. Och vem är jag att strö salt i såren. Jag skulle – trots allt – ha velat vara flugan på väggen när fadäsen uppenbarade sig. ”Får Alexander inte vara med?”

Det är lite som att Sverige skulle missa att anmäla Stina Blackstenius till VM. Ni minns säkert målet mot Kanada i åttondelsfinalen, passningen från Kosovare Asllani, den perfekta löpningen och det iskalla avslutet.

ANNONS

Stina Blackstenius gjorde skillnad.

Precis det Alexander Jeremejeff är värvad för att göra.

Paulinho redo att ta vid

Nu måste klubben vaska fram någon annan som axlar försteanfallarens spetskompetens. 0-0-insatsen i Alkmaar har lagt upp bollen på straffpunkten. Det kan gå. Det är till och med möjligt, nästan sannolikt.

Häckens stora lycka är att spelaren på sätt och vis redan finns.

Paulinho är som allsvensk skyttekung och hårt arbetande målskytt verkligen inte kattskit.

Pressen på honom inför kvällens avgörande är därför extra stor.

Häcken behöver dock korrigera spelmodellen något. Brassen är inte samma tydliga uppspelspunkt och murbräcka som Alexander Jeremejeff vilket historiskt varit grunden för en framgångsrik gulsvart anfallstaktik.

Väljer Andreas Alm därför oprövade Kwame Kizito som forward? Jag skulle inte tro det.

Paulinho är som bäst när han kan utnyttja sin teknik och i hög hastighet bryta in från kanten och växelspela sig fram till skottläge.

Det blir svårare som center.

Oavsett är han Häckens viktigaste spelare mot holländarna. Det behövs ju ett mål.

Jag hade övervägt att köra Paulinho till vänster, om det är brassens offensiva kvaliteter Häcken vill åt.

LÄS MER:Inför avgörandet – Häcken har statistiken på sin sida

Truppen kunde ha varit vassare

Nästa fundering jag har är vad det får för konsekvenser att Häcken inte har ersatt Mervan Celik och Nasiru Mohammed. Jag menar, om man nu verkligen vill gå långt i Europa League för att kunna ta del av de närmare 30 miljoner som är garanterade i ett gruppspel, varför ser man inte till att det är nu truppen är som vassast?

ANNONS

Jag har förståelse för att spelarna vill vidare i sina karriärer och att det åtminstone i det ena fallet genererar en övergångssumma, men ersättarna är sportavdelningen ansvarig för att hitta. Så har inte skett och är en ”detalj” som kan få betydelse.

I Europa League har BK Häcken som längst nått tredje kvalomgången. Det inträffade både 2011 och 2013, 2013 efter att ha slagit ut tjeckiska Sparta Prag. Tanken är att de rekorden nu ska ryka. I så fall står det Häcken/Mariupol på en av lapparna när lottningen till playoff görs i Nyon på måndag.

Jag skulle säga att det faktiskt nästan är sannolikt.

Till och med möjligt.

Plus

Den hållna nollan från bortamötet imponerar och ger tro på att det är möjligt att faktiskt eliminera det högra rankade motståndet från Nederländerna i kväll. Dessutom tror jag att underlaget – konstgräs – kan ses som en fördel för Häcken.

Minus

Ett baklängesmål och Häcken måste göra minst två mål för att gå vidare. Det taktiska spelet blir intressant att följa.

ANNONS